Advertentie
financiën / Column

Twee raadsels

Begin deze maand werd bekend hoe veel geld sommige gemeenten de afgelopen jaren tekort kwamen op de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning. Dat was veel. Heel veel. Twee gemeenten, Venlo en Leeuwarden, komen elk jaar 140 euro per inwoner hierop tekort. Dat is meer dan ze aan belastingen binnenkregen. 

09 november 2018

Andere gemeenten, zoals Wageningen, Hengelo en Maastricht, komen elk jaar bijna 90 euro per inwoner tekort. Je hebt geen academische opleiding in de openbare financiën nodig om te zien dat deze tekorten tot problemen gaan leiden. Maar geen enkele van deze gemeenten staat dit jaar onder streng financieel toezicht van hun provincie. Het is me een raadsel hoe dat kan. Misschien hebben al die gemeenten hun tekorten kunnen verstoppen voor de provincie? Dat zou betekenen dat heel Nederland wist van die enorme tekorten, behalve de provincies. Nee, dit kan de reden niet zijn.

Ook de provincies lezen Binnenlands Bestuur. Misschien heeft het rijk de provincies verboden om al die gemeenten onder toezicht te stellen? Immers, als een aantal gemeenten onder financieel toezicht komt door tekorten op de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning, dan komt het rijk er moeilijk onderuit om die budgetten te verhogen. Maar nee, dit kan de reden ook niet zijn. Ik geloof niet in complottheorieën. Misschien willen de provincies die gemeenten niet onder financieel toezicht stellen? Te veel werk, te veel gedoe. Nee, dit zal de reden ook niet zijn. Raamambtenaren, die het liefst de hele dag door het raam naar buiten kijken en niet willen werken, bestaan niet.

Maar intussen is het me nog steeds een raadsel waarom al die gemeenten niet onder streng financieel toezicht staan. Zo lang dit raadsel niet is opgelost, is de kans klein dat ze dit jaar wel onder streng toezicht komen. Minister Ollongren, de provincies en de VNG willen het financieel toezicht van de provincies veranderen. Daarvoor hebben allerlei mensen met een academische opleiding in de openbare financiën, en met hoge uurtarieven, razend ingewikkelde rapporten geschreven. Weet u wat een nog groter raadsel is dan het eerste?

Waarom helemaal niemand het afgelopen jaar dat eerste raadsel heeft gesteld. Heeft dan niemand van rijk, provincies en VNG het afgelopen jaar Binnenlands Bestuur gelezen? Ik zou bijna in complottheorieën gaan geloven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie