Advertentie
financiën / Column

Toneelstukje

De gemeenten mogen dit jaar anderhalf procent meer onroerendezaakbelasting vragen dan vorig jaar, dat is de zogeheten ‘macronorm’. Maar de gemeenten vragen dit jaar bijna tweeënhalf procent meer ozb dan vorig jaar. Ze overschrijden dus de macronorm. En dat deden ze de vorige vier jaar ook.

22 april 2016

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet deze strenge macronorm handhaven. En wat doet hij? Hij schrijft aan de Tweede Kamer: “De laatste vijf jaar hebben de gemeenten steeds de macronorm overschreden. Ik heb dat één keer door de vingers gezien. En vier keer heb ik daadkrachtig ingegrepen door de macronorm van het daaropvolgende jaar te verlagen met de geconstateerde overschrijding. Tot aan de hervorming van het gemeentelijke belastinggebied, waarschijnlijk in 2019, acht ik dit een goede maatregel. De komende jaren blijf ik daarom strenge macronormen opleggen.

En als de ozb meer stijgt dan de norm, zal ik de norm van het daaropvolgende jaar verlagen.” Dat maakt de macronorm elk jaar onhaalbaar laag. Plasterk weet dus zeker dat de gemeenten de macronorm elk jaar overschrijden. Blijkbaar is dat een welbewuste keuze van hem! Blijkbaar wil Plasterk dolgraag dat de gemeenten de macronorm overschrijden. De macronorm is daarmee ontmaskerd als een toneelstukje.

Berekeningen van het Centraal Planbureau illustreren dat. De ozb zou de komende vier jaar vijfhonderd miljoen euro stijgen als hij gelijk oploopt met het nationaal inkomen. Maar door de strenge macronorm mag de ozb in vier jaar slechts driehonderd miljoen euro stijgen. Het planbureau noemt dat “tweehonderd miljoen euro ozb-verlaging”. Tegelijk zouden de rijksbelastingen en sociale premies de komende vier jaar 37 miljard euro stijgen als ze gelijk oplopen met het nationaal inkomen. In werkelijkheid stijgen ze veel meer, namelijk 46 miljard euro. De ozb stijgt langzamer dan het nationaal inkomen, de rijksbelastingen en premies sneller.

De strenge macronorm heeft maar één doel: de gemeenten moeten hem elk jaar overschrijden. En dat moet in alle kranten staan. Dan zullen de inwoners onafgebroken klagen over de lastenstijging van de gemeenten. Dan zal de Tweede Kamer er elk jaar vragen over stellen. En niemand zal in de gaten hebben dat niet de gemeenten maar juist het kabinet de lasten fors verhoogt. Over de kwaliteiten van Plasterk als minister is discussie mogelijk. Maar als toneelspeler is hij geweldig.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie