Advertentie
financiën / Nieuws

Provincies zien hun tekort verdubbelen

Het tekort van de provincies verdubbelde in 2014 tot 0,9 miljard euro. Het tekort van gemeenten halveerde daarentegen tot 1,1 miljard euro.

10 april 2015

Het tekort van de provincies verdubbelde in 2014 tot 0,9 miljard euro, onder meer als gevolg van minder rijksbijdragen. Het tekort van gemeenten halveerde daarentegen tot 1,1 miljard euro.

Het saldo van de decentrale overheden bevond zich ook het afgelopen jaar in de min. Zij hadden een tekort van 2,1 miljard euro, iets slechter dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de eerste officiële raming van het gerealiseerde overheidstekort over 2014. De gemeenten hielden veel geld over aan grondtransacties. Ze kochten minder grond aan, maar verkochten meer. Ook de rijksbijdragen aan gemeenten namen toe. De uitkeringen in het kader van de WMO namen af, terwijl meer beroep op de bijstand juist tot hogere uitgaven leidde.

Stage daling tekort
Het tekort van de overheid in 2014 bedroeg in totaal 15 miljard euro. Dit was 0,4 miljard euro meer dan een jaar eerder. Vijf jaar geleden bereikte het tekort nog een hoogtepunt van 33,7 miljard euro. Sindsdien is het tekort gestaag gedaald.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ook provincies moeten tijdig hun begrotingen aanpassen en de tering naar de nering zetten (dat heet financieel beleid voeren). Van tekorten op de begroting kan feitelijk geen sprake zijn.
Arnold / gemeentemabtenaar
Volgens mij gaat het hier om het EMU-tekort. Dat heeft NIETS met een sluitende begroting te maken. Dit EMU-saldo is gebaseerd op het "middeleeuwse" kasstelsel dat rijksoverheden gebruiken. Als je een lap grond koopt waarvoor je gespaard hebt leidt dat tot een tekort op je EMU-saldo. Een EMU-tekort hoeft dus niet slecht te zijn. Sterker nog: het EMU-saldo dwingt je minder te investeren als het aan onze rijksoverheid ligt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@A. Willemsen. Het woord EMU valt nergens in het artikel te ontdekken,
henk
Fraai om te zien hoe de rekenmeester doel uitkomsten kunnen berekenen. De overschotten bij de provincies zijn enorm. Tijd voor een onderzoek van de rekenkamer!
Advertentie