Culemborg verliest ton door ‘foute aanbesteding’
In het stadhuis ontstaat meer ophef over zowel de te dure aanbestedingsprocedure als over de familierelatie tussen de aannemer van het project en een wethouder.
Zelf is gemeente Culemborg tevreden over het werkgelegenheidsproject Etnisch Ondernemerschap. Maar in en om het stadhuis ontstaat steeds meer ophef over zowel de ‘te dure’ aanbestedingsprocedure als over de familierelatie tussen de aannemer van het project en een wethouder. De PvdA heeft raadsvragen gesteld.
Veel minder geld
Volgens Jan Verhagen, specialist op het terrein van gemeentefinanciën, had de gemeente met een betere aanbesteding 100 duizend euro gemeenschapsgeld kunnen besparen. ‘Ik ken de details in deze zaak niet, maar als ik afga op de feiten die in de media worden gepresenteerd, komt het daar op neer. De aanbesteding is misschien wel volgens de regels gegaan, maar als een andere dan de geselecteerde partij de opdracht voor zoveel minder geld wil doen, is er iets in de aanbesteding fout gegaan. Misschien had Culemborg meer partijen moeten uitnodigen.’
Schoonzus van wethouder
De kwestie draait om een project voor het coachen van allochtone ondernemers uit onder andere de probleemwijk Terweijde. De gemeente koos in 2009 uit drie partijen de Stichting Werkprojecten Divers om de opdracht voor 149.000 euro uit te voeren. Dat de bestuursvoorzitter van de stichting de schoonzus is van CDA-wethouder Roeland Geertzen was op dat moment niet bekend, zegt een gemeentewoordvoerster. Maar dat is volgens de gemeente ook niet relevant. ‘Want deze wethouder was niet de portefeuillehouder van het project.’
Gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid
De integriteitsregel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten dat een bestuurder geen betaalde opdrachten mag gunnen aan een familielid, is daarmee niet geschonden, vindt Culemborg. De lokale PvdA plaatst daar vraagtekens bij, ‘bezien vanuit het standpunt van collegiaal bestuur en gezamenlijke bestuurlijke verantwoordelijkheid. Bij gemeentelijke besluiten van deze omvang zijn immers collegebesluiten vereist’, aldus de partij in schriftelijke vragen aan het college.
Geschil over tarief
Vragen zijn er ook over de verstrekte subsidie van anderhalve ton. Volgens De Volkskrant huurde de stichting derden in om het project uit te voeren voor een derde van dat bedrag. Zij verbraken na verloop van tijd de samenwerking vanwege een geschil over het tarief. De stichting rondde het project vervolgens met andere medewerkers af, naar tevredenheid van de gemeente; meerdere allochtone ondernemers zijn met een bedrijf van start gegaan.
Geen rol in conflict
Voor de gemeente is daarmee de zaak afgedaan, zegt de woordvoerster. In het conflict tussen de stichting en de onderaannemer speelt de gemeente geen rol, stelt Culemborg.
100 duizend euro overhead
De PvdA neemt daar geen genoegen mee. De partij vraagt: ‘Hoe kunt u de keuze voor de Stichting Werkprojecten Divers verdedigen, gezien de opmerking van de ondernemer in de Volkskrant dat er ongeveer 100 duizend euro is gaan zitten in overhead?’ En: ‘Het lijkt dat u geen verantwoordelijkheid wil nemen over hoe derden omgaan met subsidiegelden. Hoe ziet u dat in relatie tot de verantwoording naar gemeenteraad en de bewoners van de stad Culemborg?’ Het college moet de vragen nog beantwoorden.
Bij de aanbesteding is de familierelatie wethouder ((mede verantwoordlijk)opdrachtgever) schoonzus (opdrachtnemer) not done.
Om wijlen minister Ien Dales te citeren: ""een beetje integer bestaat niet""
Terecht dat hier vanuit de raad vragen over worden gesteld.