Selectiever subsidiebeleid op komst
Als het aan Europarlementariër Lambert van Nistelrooij ligt, worden de Europese middelen voor regionaal economisch beleid in de toekomst veel selectiever ingezet dan nu het geval is. Ook voor Nederland heeft dit gevolgen.
Door het aannemen van een rapport van CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, heeft het Europees Parlement zich deze week gemengd in de door de Europese Commissie aangezwengelde discussie over de toekomst van het cohesiebeleid. Een van de dingen die het Europees Parlement graag wil, is dat elke regio in de EU zich in een economische richting ontwikkelt die er het beste bij past.
‘EU-regio’s moeten niet allemaal dezelfde producten willen maken of dezelfde diensten willen aanbieden’, legt van Nistelrooij uit. ‘Ze moeten zich specialiseren in waar zij goed in zijn, zoals voedselproductie of gezondheidszorg, door de krachten van onderwijs- en kennisinstituten en het bedrijfsleven te bundelen.’
Het huidige cohesiebeleid stelt geen eisen aan de aard van de economische activiteiten in EU-regio’s. Van 2007 tot en met 2013 krijgt Nederland in totaal 1,9 miljard euro uit de met het cohesiebeleid samenhangende structuurfondsen. Dit geld is vooral bedoeld om, met medefinanciering van rijk, provincies, gemeenten en bedrijven, regionale economische ontwikkelingen een impuls te geven. EU-breed gaat het meeste structuurfondsgeld naar arme regio’s, vooral in Oost-Europa. Daar worden deze subsidies gebruikt voor het opkrikken van het welvaartsniveau van de inwoners.
Doelgericht
Volgens Van Nistelrooij leidt een meer doelgericht cohesiebeleid tot een andere verdeling van Europese middelen. ‘De Europese Commissie kan een goed economisch initiatief belonen door er geld voor beschikbaar te stellen. Financiële steun voor de arme regio’s zal er, denk ik, altijd blijven, maar de rijkere regio’s - dus ook Nederland - moeten er rekening mee houden dat het subsidiebeleid voor hen veel selectiever zal uitpakken.’ Hij noemt een voorbeeld van een in zijn ogen kansrijk project in zijn eigen regio: ‘Woensdrecht kan zich voorbereiden op de komst van de JSF door zich te concentreren op het aanbieden van vliegtuigonderhoud. Bedrijven en ROC’s kunnen hierop inspringen.’
Welke kant de Europese Commissie uit wil met het cohesiebeleid, wordt pas duidelijk na de Europese verkiezingen later dit jaar. De Commissie is in deze discussiefase niet verplicht het Europees Parlement zijn zin te geven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.