Advertentie
financiën / Nieuws

Schoonmakersprotesten: 'Overheid geeft geen goed voorbeeld'

Overheden voelen zich niet verantwoordelijk voor de lonen van de schoonmakers die hun kantoren schoonmaken. Net als in het bedrijfsleven gaan ook de overheden bij het aanbesteden van schoonmaakwerkzaamheden voor de laagste prijs en hierdoor menen de instellingen geen invloed te hebben op de cao's van het schoonmaakpersoneel. De FNV vindt dat juist de overheid, die de grootste opdrachtgever is van de schoonmaakbranche, het goede voorbeeld kan geven door maatschappelijk te ondernemen.

19 maart 2010
Ministeries
Met protestacties door het hele land voeren schoonmakers al weken actie voor meer loon en respect voor hun werk, en daaraan ontbreekt het niet alleen bij bedrijven. FNV bestuurder Linda Voortman: ‘Bij de grote actie op Schiphol waren ook schoonmakers van ministeries aanwezig. Maatschappelijk ondernemen lijkt bij de overheid ook niet helemaal te zijn doorgedrongen.’

Discriminatie
De gemeenten zeggen zelf niets aan de vergoedingen te kunnen doen: ‘Er zijn cao’s binnen de schoonmaakbranche en bij die onderhandelingen zijn wij geen partij’, zegt Liane ter Maat van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: ‘Wij kunnen daarom geen hogere eisen stellen dan in de cao staat want dan zouden we bedrijven uitsluiten en kunnen we beschuldigd worden van discriminatie’.

Uitgeperst
‘Elke stap die wij zetten in de richting van de vakbonden kost geld en de bodem van onze huishoudknip is allang in zicht’, zegt Hans Simons, voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB). Maar de vraag is intussen ook wie er verantwoordelijk is voor de slechte waardering: ‘Vroeger waren schoonmakers in dienst bij de NS, nu worden ze in opdracht van de NS als een sinaasappel uitgeperst’, zegt bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten: ‘De schoonmaakbedrijven zeggen de situatie van schoonmakers niet te kúnnen veranderen en opdrachtgevers willen geen partij zijn’.

Taal
‘De overheid is één van de grootste opdrachtgevers voor de schoonmaaksector en het zou dan ook goed zijn als zij op meer inzetten dan de laagste prijs’, zegt Marco van Noort van FNV-bondgenoten: ‘ Daarbij werken in de schoonmaaksector heel veel allochtonen die de overheid juist bij de maatschappij wil betrekken, Het leren van de Nederlandse taal bijvoorbeeld zou je dan ook bij de voorwaarden kunnen betrekken.’

Onderhandelen gaat door
Ondertussen zijn de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de schoonmaakbranche woensdag na een paar uur alweer vastgelopen. OSB meldde positief te zijn over overeenstemming met de vakbonden om samen op te trekken richting de opdrachtgevers om zo de negatieve prijsspiraal te onderbreken. Maar waar de vakbonden 4 procent loonsverhoging over twee jaar eisten, wilden de OSB niet verder gaan dan 2,5% over twee jaar.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Geen nieuws dat de overheid de grootste overtreder is van de regels.
Overigens de doodzonde in een rechtsstaat, maar wie deert dat al tegenwoordig.
Nee, dan het commentaar van de VNG: "we kunnen niets, want de cao!"
Dezelfde organisatie van wie de bestuurders zo goed weten hoe het met de cao van de ambtenaren moet.
En zichzelf een loonsverhoging van 4,5% verlenen!

Het komt ooit allemaal eens goed!
N. van Koll / ambtenaar
Waar ik werk wordt ook zo goedkoop mogelijk schoongemaakt.
Dat wil zeggen: er wordt zo laag mogelijk ingeschreven en de schoonmakers kunnen hun werk nauwelijks doen want ze krijgen te weining tijd. Protesten van ons daartegen helpt niet want de aanbesteding gebeurt door die perzonen die thuis ook niets hoeven schoon te houden dus die zien de viezigheid niet.
Advertentie