Sanering put met drugsafval kost miljoenen euro's
De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het saneren van de grond, omdat niet bekend is van wie het drugsafval is.
De sanering van een put met drugsafval in een natuurgebied bij Halsteren kost miljoenen. Dat zei de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur) in een toelichting op de werkzaamheden. Volgens Roijackers is er niet eerder in Nederland zo'n grote hoeveelheid gedumpt drugsafval aangetroffen.
Diep afgraven
De provincie is wettelijk verantwoordelijk voor het saneren van de grond, omdat op dit moment niet bekend is wie verantwoordelijk is voor het achterlaten van het drugsafval. De sterkst verontreinigde 1650 kubieke meter grond wordt weggehaald en afgevoerd. Om die klus te kunnen uitvoeren, moet de grond tot op 8 meter diepte worden afgegraven.
Bijdrage van het Rijk
Voor de sanering van de grond krijgt de provincie Noord-Brabant een bijdrage van het Rijk. Roijackers kon nog niet zeggen wat de precieze kosten van de schoonmaakoperatie zijn en welk bedrag het Rijk gaat bijdragen. De gedeputeerde zei dat daarover nog gesprekken lopen.
Grondwater
Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap trof het afval dat afkomstig is van een cocaïnewasserij in maart 2021 aan. ‘Het gaat om een cocktail van goed oplosbare oplosmiddelen als aceton, IPA, benzeen, tolueen, vluchtige olie en/of minerale olie’, meldt de provincie. De stoffen waren op meerdere plekken in het bos in de bodem geloosd en in het grondwater terechtgekomen.
1. Financieel verantwoordelijk voor het opruimen van drugsafval zijn primair de daders/criminelen die de drugsafval hebben geloosd.
2. Als de daders niet bekend zijn zou de Rijksoverheid dan wel de Provincie (met 100% rijksvergoeding) in eerste instantie behoren op te draaien voor de volledige opruimingskosten. Dit met een verhaalsrecht voor het leven op de overtreders/daders danwel degenen die aan de dumping hebben meegewerkt.
3. De eindverantwoordelijkheid van het Rijk/Provincie vloeit mede voort uit hun Overheidstaak en politionele/justitionele taken en verantwoordelijkheden.
4. De lasten behoren/moeten (in eerste instantie) ten laste worden gebracht van de 'Pluk ze' opbrengsten.
Ga het eens goed regelen!