Advertentie
financiën / Nieuws

Rotterdamse zorginstellingen met topinkomens gekort

Wethouder Marco Florijn heeft een manier gevonden om zorginstellingen die haar bestuurders topsalarissen geven te korten.

04 oktober 2013

Rotterdam gaat optreden tegen topinkomens bij zorginstellingen. Bestuurders mogen vanaf 1 januari 2015 niet meer verdienen dan een minister: 185.529 euro per jaar, inclusief toeslagen. Als het salaris toch hoger ligt, zullen de instellingen worden gekort op hun subsidie. Ze lopen dan het te veel betaalde salaris mis. Dat heeft wethouder Marco Florijn (PvdA, Zorg) vrijdag aangekondigd.

23 bestuurders

Het maximumsalaris, ook wel de balkenendenorm, staat in een wet die sinds dit jaar geldt. Die wet geeft organisaties tot 2020 de tijd om inkomens die boven de norm liggen te verlagen. Volgens Rotterdam zijn er momenteel ,,32 bestuurders, verdeeld over 17 organisaties'' in de gemeente die meer verdienen dan de toekomstige grens. Een van hen heeft een salaris dat zelfs boven de 300.000 euro uitkomt. Rotterdam zegt niet wie hij of zij is.

Ongewenst in deze tijd

Wethouder Florijn noemt de hoge inkomens in de zorg ongewenst, ,,zeker in deze tijd van bezuinigingen in deze sector waarbij ook een hoop werkgelegenheid verloren gaat''.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Maar eerst moest Kok nog even zichzelf verrijken.
Kritikus / Geen Hagenees
Klinkt heel stoer wat wethouder Florijn zegt.

Maar uiteindelijk betalen de patiënten het gelag.

Want niemand gelooft toch dat die bestuurders op hun salaris worden gekort ?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/62392822/Ver …
alexander / ambtenaar
Prima om dit te doen wethouder. Sneller ook dan de recente Wet topinkomens aangeeft: in 7 jaar uiteindelijk afbouwen naar de Balkenendenorm, waarvan de eerste 4 jaar het inkomen gelijk blijft en daarna pas de afbouw begint. Schandalig als je dat vergelijkt met hoe snel kortingen op AWBZ voorzieningen etc.,etc. wel kunnen worden gerealiseerd. Soms heeft onze landelijke politiek erg fluwelen handschoenen. Erg selectief gedrag.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Groot gelijk, korten die handel. Dat geld wat die zogenaamde bestuurders vinden dat zij waard zijn, kan beter gestopt worden in handjes voor de directe verzorging van de cliënten. Papieren/vergadertijgers die knus de veel te luxe stoel zitten warm te houden zijn er gewoonweg teveel terwijl er steeds meer wordt beknibbeld op het aantal handjes die echt waarde hebben voor de cliënten. Dit fenomeen kent in de loop der jaren echter vele velden. Kijk ook maar naar het onderwijs. Het staat allang niet meer in het teken van de ontwikkeling van het kind "onze toekomst". Onderwijzend personeel moet gewoon terug naar de basis en zich met kenniseducatie bezighouden. Daaraan gelieerd, de sociopakketten. Niet ieder kind is gebaat en behoeft de verwijzing naar een rugzak. Speel ook dat spel niet mee beste ouders. Je bent nog steeds een hele goede ouder wanneer je niet in die fratsen trapt van de socio/psycho en nog meer van dat soort logen. Mijn kind is lekker druk, hij heeft veel ideeën en leeft zich lekker uit, is enthousiast en heeft, net als ik vroeger, meer interesse in buiten als binnen, lees: luisteren naar de onderwijzer. Dat hoort er gewoon bij. Nee, beste psycho/remedial teacher/loog en nog veel meer, hij heeft geen ADD/ADHD, hij heeft geen autistische neigingen. De onderwijzer weet hem niet te boeien, is wat saaiig als ik het mag zeggen en is vooral ook gefocussed op het verkondigen dat hij het zo druk heeft met alles wat om het kind heen afspeelt....". Ik wens onderwijs voor mijn kind gestoeld op kennisverrijking. Wat hij tekort komt in de klas, ach dat neem ik of zijn vader wel met hem door, zo komen we er ook. En verder laten we hem lekker met rust, spelen met anderen en de wereld ontdekken. Laten we ons alsjeblieft niet zo meeslepen. Het bespaart daarnaast ook enorme bergen geld voor de maatschappij!
August Biels / gewezen ambtenaar
In 1997 sprak de bekende oud-vakbondsman en ou-premier Wim Kok al van "exhibitionistische zelfverrijking". En nu, al na zestien jaar, grijpt een wethouder in!



Wat een prachtig land.
alexander / ambtenaar
Maar toen die meneer Kok zelf het wereldje van binnen zag, was hij zijn bedenkingen heel snel vergeten. Het kan verkeren.
Jos praat / beleidsmedewerker
Da's nou ook flauw van die Florijn: we wilden toch marktwerking in de zorg (zie ook item over hiervoor over de thuiszorg)?
Henk Bongers / burger
Marco Florijn, waarom wachten met maatregelen nemen. Je hebt als wethouder politieke verantwoording af te leggen aan de burgers. Neem die verantwoording dan ook en toon moed. Sta niet toe dat de zorg dank zij de "graaiers" nog verder uitgehold wordt. Maak je beleid om deze uitwassen bij de wortel aan te pakken in deze heel helder duidelijk en openbaar en de kiezers zullen je daarin de steun voor teruggeven.

De norm ligt vast. Accepteer niet dat er een loopje mee genomen wordt. Neem je verantwoordelijkheid als wethouder en maak duidelijk om welke instellingen en welke personen het gaat.

Kort daar waar nodig per direct maar zorg er wel voor dat die korting de betrokken bestuurders raakt en niet de hard werkende medewerkers van de zorginstellingen.



Ik hoop niet te moeten concluderen dat je wel mooie woorden hanteert maar geen daden stelt.

Sta voor het Rotterdamse gezegde: Niet lullen maar poetsen!
Advertentie