Advertentie
financiën / Column

Raamambtenaren

De cao van gemeenteambtenaren liep 8 maanden geleden af en sindsdien is het financieel alleen maar slechter gegaan. Er komt een nieuwe ronde miljardenbezuinigingen aan, waarvan de gemeenten ongetwijfeld een deel moeten bijdragen.

03 februari 2012

De tekorten op grondbedrijven zijn nog groter dan gedacht. Het ABP gaat de pensioenpremie verhogen, die de gemeenten voor tweederde moeten betalen. De Wet houdbare overheidsfinanciën maakt het onmogelijk dat gemeenten de algemene reserve inzetten om de guurste stormen te trotseren.

Langzaam, heel langzaam passen de vakbonden zich aan. Op hun websites staat nu dat voor steeds meer gemeenteambtenaren werkzekerheid de belangrijkste eis in de cao is geworden, omdat de banen onder druk staan. Pas daarna komen koopkrachtbehoud en kwaliteit van het werk. Simpel gezegd: de vakbonden willen geen gedwongen ontslagen.

Dat is mooi, dat is nobel, want niemand wil gedwongen ontslagen. De meeste gemeenten slagen er ook in die te vermijden. Maar niet alle, omdat bij sommige de financiële problemen groter zijn dan bij andere. En gemeenten die vroeger de wens van de vakbonden opvolgden weinig externen in te huren maar alles met vaste medewerkers te doen, hebben nu de grootste problemen. De vakbonden vinden het prima om contracten van externen te stoppen en tijdelijke contracten niet te verlengen. Maar de ambtenaren in vaste dienst moeten van de vakbonden blijven, ook als hun werk stopt. De gemeenten stoppen bijna alle inburgeringscursussen, maar de inburgeringsambtenaren blijven bij de gemeente in dienst.

De gemeenten blazen veel nieuwbouwprojecten af, maar houden alle planologen in dienst. Ze bezuinigen op staf en overhead, maar houden alle overbodige stafmedewerkers toch in dienst. Er is nauwelijks geld over voor re-integratie van werklozen, en het weinige geld dat er nog is moeten de gemeenten dan blijven besteden aan eigen re-integratiemedewerkers – die zelf met behoud van salaris de hele dag thuis mogen blijven. Dat betekent extra bezuinigen.

Bibliotheek sluiten? Het gebouw blijft bestaan en de medewerkers moeten in dienst blijven, dus dat bespaart weinig. Zwembad dus ook sluiten. Ojee, nog te weinig. En ondertussen zitten steeds meer werkloze ambtenaren met baangarantie 8 uur per dag betaald patience te spelen.

Niemand wil gedwongen ontslagen, maar soms is het onvermijdelijk. Als er iets dodelijk is voor het imago van de gemeenten, dan is het een baangarantie. Als er iets veel geld kost, waardoor er lange tijd geen ruimte is voor loonsverhoging, dan is het een baangarantie die overbodig geworden medewerkers blijft doorbetalen. Het domste wat een overheid met financiële problemen kan doen, is zichzelf verbieden efficiënter te gaan werken.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
pfff



slecht verhaal. Graag voorbeelden, cijfers etc.



Anders is het maar een hoop borrelpraat.



Erik / beleidsmedewerkers
Verhaal klopt wel, maar denk nu niet dat dit alleen bij de overheid voor komt. Ook banken en andere private grote ondernemingen hebben hier last van!
van Gortel / manager
Schrijver verward oorzaak en gevolg.

Oorzaak: Grote Gemeente 35000 bijstand uitkeringstrekkers, kosten 400-450 miljoen per jaar.

Gevolg: investeringen, ontwikkeling, vooruitgang in Grote Gemeente stilgezet om deze uitkeringen maar te kunnen blijven betalen.
Janssen / Boekhouder
Als de handel in NL structureel minder wordt, heeft dat ook gevolgen voor de gehele overheid.

Ik verwacht echter, dat de publieke sector zelfs gaat groeien. Deze groei gaat te koste van andere delen van de overheid. De harde sector (staal/steen/wegen) wordt kleiner, maar het sociale deel (zorg, uitkeringen, pensioen, subsidieringen) zal toenemen.

Maar zolang er niet gestreept wordt in wetgeving en uitvoeringsregels, of te wel meer zelfredzaamheid, zal de overheid voor veel burgers belangrijk blijven. Veel burgers kiezen voor zekerheid en een risicoloos bestaan, en daar is de overheid een belangrijke partner in. Een vraag aan u:

Waarom zijn er nog veel rijksambtenaren in Den Haag terwijl het merendeel van het werk al in Brussel wordt gedaan?
Agnes
En straks zijn deze ambtenaren weer broodnodig.

Enige oplossing voor het bredere probleem is, werktijdverkorting = procentuele korting op alle salarissen.

En natuurlijk blijven die ambtenaren niet op hun lege plek zitten, maar moeten en gaan instromen in andere functies, m.n. van mensen die met pensioen gaan. Als je een procentuele korting op het salaris toepast, hebben de overheden ook de tijd en gelegenheid om dat op een goede manier te doen (want je hebt dan al bezuinigd).
pieter / wegkijker
Volgens mij is het zo dat er bij een eventuele boventalligheid sprake is van een recht op reintegratie gedurende 3 jaren (mbv salaris). Hierna gaat pas een ontslag in. Volgens mij een behoorlijke zekerheid in deze tijd van crisis. Ik heb al eerder gezegd dat die 2 x 1% zo gek nog niet was, maar mijn collega's waren in meerderheid tegen; gevolg patstelling. Dit schiet zo niet op dus.
Agnes
Nee, de reintegratietermijn verschilt (nu) per gemeente. 3 jaar is volgens mij zeer bovengemiddeld.

Die reintegratietermijnen dateren veelal uit de tijd dat er eigenlijk nog geen ontslagen plaatsvonden.

Dit is vlg. mij nu juist waar de bonden landelijk over onderhandelen.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Het rijk stoot steeds meer werk naar gemeenten af en geven gemeenten vervolgens minder middelen om die taken uit te voeren. Er is dus werk genoeg voor gemeenteambtenaren en het beeld dat er velen de hele dag patience spelen is dan ook een kwalijke karikatuur. Dat de bonden inzetten op behoud van banen (voorrang voor het zittende personeel bij dat extra werk) lijkt me dan ook niet meer dan logisch.
alexander / ambtenaar
Dat er geen (gewongen) ontslagen zijn in de wereld van gemeenteambtenaren klopt niet. Een kijkje bij al die gemeenten die nu met bezuinigings/reorganisatiesoperaties bezig zijn bevestigt dat. Doe eens onderzoek zou ik zeggen.
Jan Zuiderzee / gewezen hoofd gemeentefinanciën
Bij het promoten (jaren 90 e.v.) van de Produktbegroting zouden raamambtenaren worden ontmaskerd via de kostenverbijzondering, standaardkostprijscalculatie en het zichtbaarmaken van (in)- efficiency. Nooit meer wat van gehoord, en toch zijn er in het land duizenden ambtenaren bezig met urenschrijven. Binnenlands Bestuur: laat Dr. P. Bordewijk er nog eens op los !
Hans Visser / Organisatievitalisator
Beste Jan, Je hebt een uitstekende hoofdlijn neergezet! Natuurlijk gaan mensen daar op onderdelen op reageren, en dan vak nog anoniem, maar de hoofdlijn klopt. En in die hoofdlijn gaat het niet om mensen die de kantjes eraf willen lopen maar om systemen en omstandigheden waarin individuele mensen zelf vaak geen grip kunnen, durven of mogen nemen en als gevolg daarvan 'het' dan maar zo laten. Gaan loslaten en zich gaan aanpassen. Veelal onbewust en ongewild. Maar het gebeurd wel. Met grote invloed en impact op andere mensen die in hun inzet verstoord worden en verleid kunnen worden tot een soortgelijke houding. Die zo elkaar beïnvloedende bewegingen, die vaak uit een vorm van onmacht en zelfbescherming ontstaan, noemen we Collectief Mentaal Verzuim. Des te langer en vaker reorganisaties en frequente veranderingen optreden des te meer dat toeneemt. De consequenties van 10% Collectief Mentaal Verzuim kost een ambtelijke organisatie ca. 9.000,-- euro per medewerker per jaar. Ieder jaar weer (in de private sector overigens het dubbele). En dat zou iedere gemeente - die de besturing is van een lokale samenleving - moeten beseffen als een verantwoordelijkheid naar de mensen die in de wereld buiten de ambtelijke organisatie gewoon ineens overcompleet ontslagen worden en dan ook nog eens gaan merken dat voorzieningen van het sociale web step by step gekort worden omdat er steeds minder geld daarvoor beschikbaar is. Hoe is dat dan te rijmen??

We moeten gewoon de ballen hebben om zaken te gaan benoemen die te lang 'gewoon' zijn geweest in tijden waar het geld nog aan de bomen leek te groeien.
Advertentie