Raadsleden hekelen bemoeienis Plasterk
Raden moeten zelf kunnen bepalen hoe rekenkamers in de gemeente worden ingericht. Dat hoort niet in ‘Den Haag’ te worden bepaald. Deze oproep doet Raadslid.Nu aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.
Gemeenteraden moeten zelf kunnen bepalen hoe rekenkamers in de gemeente worden ingericht. Dat hoort niet in ‘Den Haag’ te worden bepaald. Deze oproep doet Raadslid.Nu aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De Nederlandse Vereniging van Raadsleden hekelt zijn voorstel om raadsleden uit lokale rekenkamers te schrappen.
Geen ‘Haagse’ inmenging
Vorm en inrichting van een goed functionerende rekenkamer hoort niet in Den Haag te worden bepaald, noch te worden belast met een uitspraak daarover vanuit Den Haag, aldus Raadslid.Nu in haar oproep. ‘Gemeenteraden moeten dit zelf kunnen bepalen, in het besef dat de raad de rekenkamer op een dusdanige wijze faciliteert die past bij het belang van de rekenkamer voor raad en inwoners van de gemeente.’
Gemeenschappelijke regeling
Een goed functionerende en onafhankelijke rekenkamer die toeziet op doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid is van belang, erkent de vereniging. Sinds de decentralisaties jeugd, zorg en werk is het belang van een goed functionerende rekenkamer nog groter geworden. Ook omdat deze taken veelal in regionaal verband, en daarmee voor raden op afstand, worden uitgevoerd. De rekenkamer is in de ogen van de raadsleden ‘het orgaan dat namens de raad onderzoek kan doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van gemeenschappelijke regelingen.’ Raden zijn heel goed in staat om ‘zelf te bepalen welke inrichting van de rekenkamer het beste bij hun gemeente past’, benadrukt Raadslid.Nu in haar pleidooi tegen de plannen van Plasterk.
Rekenkamercommissies weg
De minister wil gemeenten verplichten een rekenkamer te hebben. Raadsleden mogen daarin geen zitting hebben. De vele gemeenten met een rekenkamercommissie – de rekenkamerfuncties waarin raadsleden zitten – worden straks wettelijk verplicht deze om te bouwen tot een onafhankelijk controleorgaan. Hiermee wil hij de positie van rekenkameronderzoek op lokaal niveau versterken en professionaliseren. Een wetsvoorstel hiertoe wil Plasterk begin volgend jaar indienen. Ook het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) is voorstander van het afschaffen van de rekenkamercommissies. In de lokale rekenkamers zouden alleen nog externe, onafhankelijke leden zitting moeten hebben, zo vindt het bestuur. Zowel Plasterk als het NVRR-bestuur vinden wel dat de betrokkenheid van raadsleden moet worden geborgd.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Overigens blijft het voor mij nog de vraag of - naast de al bestaande inzet van een externe accountant - de rekenkamerfunctie voor gemeenten niet wat te zwaar is aangezet. Gelet op allerlei uitwassen in gemeentelijke begrotingen van het afgelopen jaar zouden we misschien wel beter (en efficiënter) terug kunnen gaan naar de oude situatie (goedkeuring hoger bestuurslichaam), die daarbij dan tevens meer accenten zou moeten leggen op rechtmatigheid en integriteit. In dat geval dus naar oude wijn in nieuwe zakken.
Kortom: een onafhankelijke rekenkamer versterkt juist de vrijheid van de gemeenteraad.
Raadslieden dienen zich te concentreren op de integriteit en de kwaliteit van de gemeentelijke bestuurlijke besluitvorming. Daar is namelijk bijzonder veel mis mee. Met de missers van het afgelopen jaar kun je meer dan drie A4-tjes vullen.
Burgers, kiezers, moeten er blind op kunnen vertrouwen dat raadsleden integriteit en kwaliteit, als nummer 1 van hun verantwoordelijkheden agenderen.
Begin 2014 hebben mijn brieven aan de Utrechtse gemeenteraad ertoe geleid dat een investering van 80 miljoen is weggestemd. Daar was een analyse van alle openbare documenten van de voorgaande 12 jaar voor nodig. Noch raadsleden, noch bestuurders hebben een zo lange scoop om zelf te kunnen doorgronden op welke wijze zij, door het eigen apparaat, belazerd worden.
Plasterk probeert grip te krijgen op de puinhoop die gemeenten er nog steeds van maken.
Nu eens kijken of het voorstel wel ver genoeg gaat om de knop bij gemeenten om te krijgen. Verder: blijf alert op het lobbycircuit van lokale politici jegens hun partijgenoten in de 2e kamer. De landelijke politiek dient een duidelijke streep te zetten.