Noodlijdend Delft weigert OZB te verhogen
Omdat de gemeente Delft in de financiële problemen zit willen de provincie en het ministerie dat Delft de OZB verhoogt naar 150 procent van het gemiddelde. De gemeente Delft weigert dit omdat het bang is voor negatieve economische gevolgen.
Wat gebeurt er als een gemeente de begroting niet sluitend krijgt? Dan krijgt het de toezichthouders op haar dak: de provincie en Binnenlandse Zaken. De gemeente Delft weet er alles van, die staat inmiddels onder verscherpt toezicht. De meeste van hun 45 aanbevelingen wil de gemeente wel overnemen. Maar de OZB verhogen naar 150 procent gaat het college veel te ver. Bovendien is er volgens de wethouder nog iets anders aan de hand: ‘Delft krijgt structureel te weinig geld uit het gemeentefonds,’ aldus wethouder Aletta Hekker.
Problemen
Delft zit in de problemen. De gemeente heeft de afgelopen collegeperiode al bezuinigingen in gang gezet ter hoogte van 57 miljoen euro, maar moet daar in de huidige periode nog 11 miljoen van invullen, plus 18 miljoen aan extra bezuinigingen. In oktober vorig jaar presenteerde het college de vijfde begroting op rij met omvangrijke bezuinigingsdoelstellingen. En wel met een structureel tekort van 6 miljoen euro, waardoor de gemeente onder verscherpt toezicht van de provincie kwam.
Te weinig uit gemeentefonds
Het ministerie en de provincie hebben de begroting en financiële positie van Delft doorgelicht en 45 aanbevelingen gedaan, die het college grotendeels heeft overgenomen. Maar over de forse verhoging van de OZB worden de partijen het niet eens. Wethouder Hekker: ‘De oorzaak en de oplossing van de financiële problematiek van Delft ligt niet in de OZB. Delft krijgt structureel te weinig geld uit het gemeentefonds. We willen deze onevenwichtigheid nu eerst en vooral rechttrekken. Daarover zijn we in gesprek met BZK.’
Negatieve ontwikkelingen
De wethouder Financiën waarschuwt dat verhoging van het OZB juist averechts gaat werken: ‘ Delft doet er zelf alles aan om de financiële situatie structureel te verbeteren. OZB verhogen tot 150 procent versterkt juist de negatieve ontwikkelingen voor de stad. Op dit moment ligt het OZB-niveau in Delft al op 120 procent van het landelijk gemiddelde. Verdere verhogingen hebben een negatief effect op de woonaantrekkelijkheid van Delft en de kansen op bedrijfsvestigingen, waardoor de rol van Delft in de regionale economie wordt ondergraven’, aldus Hekker. Over de aanbevelingen van de toezichthouders moet de gemeenteraad nog een standpunt innemen.
Geen overzicht
Overigens zijn er behalve financiële ook politieke problemen bij de gemeente Delft, die mogelijk met elkaar te maken hebben. Een half jaar geleden concludeerde de Delftse Rekenkamer namelijk dat de gemeenteraad van Delft 'afstandelijk' en 'reactief' betrokken is bij de enorme bezuinigingen die het college doorvoert. Dat zou onder meer komen doordat het overzicht ontbreekt. In de begrotingen staan vooral optelsommen van afzonderlijke maatregelen, aldus de Rekenkamer.
Heel vreemd bij zo'n grote gemeente. Gelukkg worden alle kleine, enigszins overzichtelijke' gemeenten gedwongen tot fusie om daarmee ook te verworden tot megalomane instanties met een nog grotere afstand tot de burger.
Inhoudelijk op het onderwerp: Ik waardeer de insteek van Delft om de OZB niet te willen verhogen. de burger betaald al genoeg aan het geblunder in gemeenteland.