Advertentie
financiën / Nieuws

Prijzig stadhuis moet zichzelf terugverdienen

Het nieuwe stadhuis van Amersfoort gaat 32 miljoen euro meer kosten dan gepland, maar dat zijn kosten die zichzelf terugbetalen. Zo verdedigde het college dinsdagavond de beslissing om te kiezen voor het 107,6 miljoen euro kostende ‘Huis voor de stad’ dat een ‘energieneutraal, flexibel en toekomstbestendig gebouw’ moet worden.

04 november 2021
2021.11.03-Amersfoort-gemeentehuis-33mln-duurder.jpg

Het nieuwe stadhuis van Amersfoort gaat 32 miljoen euro meer kosten dan gepland, maar dat zijn kosten die zichzelf terugbetalen. Zo verdedigde het college dinsdagavond de beslissing om te kiezen voor het 107,6 miljoen euro kostende ‘Huis voor de stad’ dat een ‘energieneutraal, flexibel en toekomstbestendig gebouw’ moet worden.

Levensduur

Er leefden in de stad zorgen over het hoge investeringsniveau, maar het uitgangspunt was dat de huisvestingslasten niet omhoog zouden gaan en dat is volgens het college gelukt. De voornaamste reden dat de geraamde kosten nu hoger uitkomen dan de initiële 75,3 miljoen euro, is volgens het college omdat bij de planning van 2019 ‘werd gerekend met een sobere en doelmatige uitvoering en levensduur van 40 jaar’.

 

Straten en pleinen

‘We krijgen een energieneutraal, flexibel en toekomstbestendig gebouw met een levensduur van minimaal 50 jaar', schrijft het college, 'waarvan de hogere kosten uitgesmeerd worden over 50 ipv 40 jaar waardoor per saldo de kosten en inkomsten per jaar ongeveer gelijk blijven.’ Het ontwerp is nog niet helemaal rond (het wordt bijvoorbeeld niet wit), maar het is de bedoeling dat het ook straten en pleinen creëert.

 

Waanzinnig goede score

Een raadslid maakte de opmerking dat zo’n levensduur willekeurig langer en korter gemaakt kan worden wanneer het uitkomt, maar de adviseur vastgoedontwikkeling die het financiële plaatje toelichtte sprak dat tegen: de Commissie-BBV schrijft voor dat gekeken moet worden naar een realistische gebruiksduur. En het rijk schrijft voor dat niet gerekend mag worden met een levensduur van meer dan 50 jaar. Het ontworpen gebouw zou wat dat betreft een 'waanzinnig goede score' krijgen, dus is er gekozen voor een levensduur van 50 jaar.

 

Markt en overheid

De extra kosten zitten niet alleen in de investeringen in toekomstbestendigheid. De helft van de 32 miljoen euro zit in dergelijke ambities, maar ongeveer een kwart, 8 miljoen dus, gaat naar investeringen in externe partners en horeca – er is dan ook gekozen voor een groter gebouw. De Wet markt en overheid schrijft voor dat de kostprijs hiervoor dekkend moet worden verhuurd. Dat zou het geval zijn.

 

Onvoorziene kosten

Het resterende deel (8 miljoen euro) gaat naar autonome ontwikkelingen zoals de stijging van de grondprijs en de vertraging van de bouw. Hier zit ook nog een positieve ontwikkeling bij: door de lagere rente is er jaarlijks een voordeel van 0,7 miljoen per jaar. Voor onvoorziene kosten zet de gemeente jaarlijks 463 duizend euro opzij.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adrian Los / Directeur Stedelijke Ontwikkeling van de gem. Leiden
Mooie ambities. Ik vermoed dat de slotzin over € 463 miljoen per jaar opzij zetten voor tegenvallers een vergissing van 3 tot 4 nullen is.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Wat een onzin wordt er uitgekraamd door het college van Amersfoort, terwijl ditzelfde college juist een voorbeeld van betrouwbaarheid zou moeten uitstralen naar hun eigen burgers !
W. van den Bosch
Het eerste dat altijd wordt meegegeven: het moet wel sober en doelmatig zijn. En het dan raar vinden dat je zo moeilijk aan personeel kan komen om in die dystopische werkomgeving te komen werken.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
wat de gemeente Amersfoort anno 2022 + 40 jaar, nodig heeft is a) een centrale hal, waar capabele ( ! ) mensen je kunnen helpen met welke vraag, of dienst dan ook !



plus een representatieve raads- c.q. grote vergaderzaal + 4 kleinere zaaltjes en 10 spreekkamers -



al het “andere spul” kan in een normaal kantoor gebouw (gebouwen) en kan die je desnoods vanuit de centrale hal, d.m.v. Video bellen raadplegen !



Maar de gemeente Amersfoort kennende m.b.t. grote projecten, wordt die 100 miljoen, zodra ze gaan bouwen, zeker 140 miljoen -



en dan is deze D66 wethouder allang met een “functie elders” of met wachtgeld (op onze OZB belasting kosten)

.

opnieuw draait de Amersfoortse Burger dan op voor deze geweldige misser -

.

.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Zoals de BPA ook weet is de bestuurlijke chaos en mismanagement in Amersfoort al vele decennia legendarisch, dus dit kan er ook nog wel bij :-)
Hans / afdelingsmanager
En dan te bedenken dat thuis werken de norm wordt. Maar nee hoor, gewoon ijzeren heinig doorgaan. En ook nog te bedenken dat de sterk gestegen en nog verder stijgende bouwkosten niet eens zijn meegerekend. En dan moet projectontwikkelaar Vahstall ook nog eens honderden miljoenen schadevergoeding ontvangen vanwege de dikke 30 jaar tegenwerking door bestuurlijk Amersfoort. Wordt een dikke rekening voor de inwoners.
Bram / financieel medewerker
Het nieuwe ontwerp gaat blijkbaar 10 jaar langer mee. Beetje opportuun
Advertentie