Advertentie
financiën / Nieuws

Premie ambtenarenpensioenen omlaag

De premie voor de ambtenarenpensioenen gaat omlaag, heeft ambtenarenpensioenfonds ABP bekendgemaakt.

29 november 2013

De premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij ambtenarenpensioenfonds ABP gaat in 2014 omlaag: van 25,4 procent naar 21,6 procent. Voor ambtenaren levert dat een koopkrachtverbetering op van ongeveer twee procent.

Meevaller voor de overheid
Ook de overheid als werkgever gaat minder premie betalen. Dat levert de schatkist volgens het ABP een meevaller op van rond de 150 miljoen euro. De verlaging van de premie heeft voor een groot deel te maken met de versobering van de pensioenen als gevolg van het kabinetsbeleid. Daarnaast is het volgens het ABP mogelijk om minder premie af te dragen omdat mensen langer moeten werken, en daardoor ook meer tijd hebben voor hun pensioenopbouw.

Dekkingsgraad gestegen
Het pensioenfonds beslist volgend jaar of de huidige pensioenen kunnen worden verbeterd. In april verlaagde ABP de pensioenen nog en werd besloten de pensioenen komend jaar niet mee te laten groeien met de inflatie. Lange tijd stond de dekkingsgraad van de pensioenfondsen stevig onder druk. ABP had bekendgemaakt dat bij een dekkingsgraad van minder dan 104,2 procent een tweede pensioenverlaging nodig zou zijn, per 1 april 2014. Op 1 november was de dekkingsgraad echter gestegen tot 106,2 procent.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ambtenaar / ICT
Oud nieuws, was een aantal maanden terug al uitgebreid in het nieuws. Er zullen wel partijen zijn die het nodig vinden om dit weer uitgebreid in het nieuws te brengen......
willem / AOWer opzichter BWT
Toemaar jongens betaal maar nog meer premie. Communicatiedeskundigen van de pensioenfondsen zijn uiterst gehaaid om door winderige woorden het pensioenbewustzijn goed tussen jullie oren te krijgen en te houden. Daarvoor gebruiken ze hun magazine. Een oude man laten globetrotten, Imand op de Bahama's met een coctail tegenover een ander zonder pensioen onder een brug met een fles drank en zo nog tal van die zoetige verhaaltjes en niet te vergeten vele onrealistische bangmakerijen. Mensen , laat je niet bij de neus nemen, spaar zelf of koop een huis, maar laat pensioenfondsen geen gaatjes in de grond pissen van uw centen.

Willem Kamps
Ik wil graag 25,4 % blijven betalen, dan kan ik ook eerder stoppen, maar díe keuzevrijheid krijg je niet. Hoezo keuzepensioen?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Willem, mee eens. We krijgen een sigaar aangeboden uit de eigen doos. Heel Nederland tukt gewoon door. In België is pensioen met 40 dienstjaren of 61 jar heel gewoon, in Frankrijk heeft president Hollande zijn lot verbonden aan pensioen met 62 jaar. Wij mogen tot 67 jaar of ouder doorwerken voor onze EU-collega's. Voor dit kabinet lijkt het een doodzonde als mensen plezier hebben of eens zouden kunnen genieten van hun rust !

Ook qua werkgelegenheidsbeleid faalt dit kabinet hopeloos. Het is een kabinet van bureaucraten en beschermers van bankiers.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
de sigaar is inderdaad uit eigen doos. Vergeet hierbij niet dat de FPU/VPL werknemersbijdrage gefinancieerd wordt uit de loonruimte van de medewerkers. Dit ondanks dat deze premie van de loonstrook verdwijnt.



Dit zie je onder andere terug in de gewijzigde premieverderling tussen werkgever en werknemer (was 70-30).
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Begin 2013 werden de ambtenarenpensioenen nog met 0,5% gekort. Zij hebben daarnaast al sinds 2009 geen loon- en prijsindexering ontvangen, waardoor zij inmiddels ca. 10% op achterstand zijn gezet ten opzichte van de gemiddelde loonstijgingen in ons land. Kennelijk was dit de opmaat om in 2014 de pensioenpremies met maar liefst 3,8% (!!!) te verlagen. Gek hè, dat de dekkingspercentages van het ABP nogal onder druk staan. Feitelijk wordt er met deze sigaar uit eigen doos opnieuw een greep uit de pensioenpot gedaan. En .... nu maar afwachten of de gepensioneerden niet opnieuw worden gekort. Wie er wat van begrijpt mag het zeggen.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@ Wiersma: het effect van de premie op de dekkingsgraad is nihil, deze draagt niet bij aan herstel zoals in het verleden! De verlaging van de premie komt voort uit de aanpassing van de arbeidsvoorwaarde. Agv een lager opbouw %, kan de premie naar verhouding omlaag en agv langer doorwerken blijft de uitkomst nagenoeg gelijk.



Hiernaast is de huidige premie meer dan kostendekkend voor de inkoop van de eigen toekomstige toezegging, de indexatie hiervan, de bijdrage aan buffervorming (tbv alle deelnemers) en aan korte termijn en lange termijn herstel van het fonds (tbv alle deelnemers). Solidariteit hierin is meer dan aanwezig! Hiernaast zal een verhoging van de premie voor bijna 70% bij de werkgevers geïnd worden, waardoor (als er al arbeidsvoorwaarde ruimte aanwezig was) en geen CAO-verhogingen kunnen plaats vinden. Welke vervolgens de grondslag zijn om überhaupt te indexeren.



Het probleem wordt deels veroorzaakt door de te lage premies in de jaren 90 (maar dit is juridisch een gesloten hoofdstuk), de gestegen leeftijdsverwachting (langer uitkeren voor dezelfde inleg) en de deels gemanipuleerde marktrente (maar hier zit weer een positieve relatie met de beleggingsrendementen) en overigens ook het spelen met de rente over de afgelopen jaren waardoor wel geïndexeerd kon worden.



De uiteindelijke pensioenuitkomst bestaat uit:

-33% premie inleg

-33% rendement gedurende opbouwperiode

- 33% rendement gedurende de uitkeringsfase



Hiernaast houdt niet indexeren in dat de pensioenuitkomst voor de huidige actieven geen pas houdt met de inflatie. Hierdoor ontstaat er voor de pensioendatum al een uitholling van de arbeidsvoorwaarde. In het eindloonstelsel was dit een kleiner probleem, loonstijgingen werden immers gefinancierd vanaf datum toetreding zodat over de gehele deelnemersperiode de inflatie in de aanspraak werd meegenomen. Neemt niet weg dat het niet indexeren nu wel direct gevoeld wordt door gepensioneerden.
Advertentie