Pechtold: maximaal vier provincies
D66-fractievoorzitter en politiek leider Alexander Pechtold wil terug naar vier provincies en gemeenten met minimaal 50 duizend inwoners, zonodig door ‘Den Haag’ op te leggen.
Waterschappen weg
Pechtold greep het recente debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan om duidelijkheid te scheppen over het standpunt van zijn partij over de bestuurlijke organisatie van Nederland. ‘Laat ik het maar eens duidelijk en scherp zeggen: stop met de provincies en de waterschappen in de huidige vorm.’
Denemarken
De D66-leider vindt dat het kabinet Denemarken als voorbeeld moet nemen. In dat land werd in twee jaar tijd het aantal provincies en gemeenten door schaalvergroting gereduceerd tot vier regio’s en vijftig gemeenten.
Lees hier het hele artikel ‘Provincies opheffen en gemeenten samenvoegen naar Deens voorbeeld’ uit Binnenlands Bestuur nummer 49, 4 december 2009
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Opschaling is op zichzelf geen oplossing voor problemen, maar eerder een manier waarop het bestuur zichzelf bezig kan houden en een imago van veranderingsgezindheid kan uitstralen (zie het amusante boekje "Het geheim van Den Haag", besproken in Binnenlands Bestuur).
Beter zou het zijn om de aandacht te richten op het functioneren van bestaande overheidsinstellingen. Duik eens de diepte in, stuur een stel pottenkijkers het land in en laat die praten met medewerkers op de werkvloer, zodat ze per overheid kunnen ontdekken waar echte verbeteringen mogelijk zijn, zonder dat daar een algehele stelselwijziging aan vast hoeft te zitten. Dat is minder spectaculair, maar veel nuttiger.
Maar omdat noch landelijke, noch decentrale politici daarmee kunnen scoren, is de kans klein dat dit zal gebeuren.
Maar de provincies: die mogen weg of samengevoegd. Ze zijn de afgelopen 20 jaar niet in staat geweest hun meerwaarde aan te tonen of maatschappelijke effectenop het kleed te krijgen. Daarnaast zijn het regenteske clubs die ver van alles afstaan.
Ziezo. Of is dit toch wat simplistisch? Even aan Pechtold vragen.