Advertentie
financiën / Nieuws

Waterland bang voor kosten bij overname wegen waterschap

Een deel van de raad wil afzien van de koop. Het college wil eerst meer onderzoek naar de staat van de wegen.

04 december 2024
Gemeente Waterland Monnickendam
Monnickendam, gemeente WaterlandShutterstock

Een deel van de gemeenteraad van de gemeente Waterland ziet het niet zitten om wegen, die nu nog in eigendom zijn van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), over te kopen. Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. Raadsleden vinden dat de financiële situatie van de gemeente de aankoop niet toelaat en zijn bang voor hoge kosten. Het hoogheemraadschap is de laatste jaren juist bezig het wegenbeheer af te stoten.

Beleidsadviseur Samenleving - Beschermd Wonen en Maatschappelijke Ondersteuning

Gemeente Epe
Beleidsadviseur Samenleving - Beschermd Wonen en Maatschappelijke Ondersteuning

Projectleider Klimaatbestendig Helmond

Yacht
Projectleider Klimaatbestendig Helmond

Wegenbeheer

De rol van het waterschap als wegbeheerder is ontstaan toen in het verleden waterschappen als beheerder van dijken ook beheerder werd van de weg die op de dijk lag. Dat gebeurde in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht. In de rest van Nederland zijn de wegen in beheer bij het Rijk, de provincie en de gemeenten. HHNK ziet het wegenbeheer niet als een kerntaak en wil het daarom afstoten.

Afstoten

Dat proces startte in 2014, aldus HHNK op haar eigen website. Inmiddels heeft er een overdracht plaatsgevonden in de gemeenten Alkmaar, Hollands Kroon, Schagen, Oostzaan, Hoorn en Uitgeest. Daarnaast zijn er wegen aan 7 andere gemeenten in de regio West-Friesland verkocht. De gesprekken voor de regio Waterland (Edam-Volendam, Landsmeer, Puremerend en gemeente Waterland) lopen nog.

Geen geld en capaciteit

Als het aan een deel van de gemeenteraad van laatstgenoemde gemeente ligt gaat de overdracht echter niet door. Het gaat om 86 kilometer aan wegen: 66 kilometer aan rijbaan voor auto’s en 20 kilometer fietspad, zo weet het Noordhollands Dagblad te melden. In 2017 is er al een intentieovereenkomst getekend, maar CDA en D66 willen er toch van afzien. Ze zeggen dat er onvoldoende ambtelijke capaciteit en financiële middelen zijn om het onderhoud goed uit te voeren.

Verborgen gebreken

Ze wijzen er daarnaast op dat andere gemeenten na de overdracht voor HHNK in een juridisch conflict zijn geraakt met het waterschap. Dat was onder andere het geval in Alkmaar. Daar bleek dat de wegen die de gemeente had gekocht de komende 15 jaar ongeveer 45 miljoen euro vervangingskosten met zich meebrachten. De raadsleden in Waterland komen daarom met een motie om de transactie niet door te laten gaan.

Keuring

Het college wil nog niet definitief afzien van verkoop, maar ìs wel voorzichtig. In een memo aan de gemeenteraad schrijft verantwoordelijk wethouder Harm Scheepstra dat er op dit moment sprake is ‘van te veel onzekerheden, om tot een goede uitspraak te komen over de wenselijkheid van de wegenoverdracht naar onze gemeente’. Het college wil net als Purmerend eerst een keuring van de wegen voordat het overgaat tot aankoop.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De gemeente Waterland weet in ieder geval het juiste spoor te bewandelen. Dit soort zaken kunnen alleen worden overgenomen na een zeer zorgvuldige financiële onderbouwing. Alleen 'een worst' voorhouden is niet voldoende.
Advertentie