Advertentie
financiën / Nieuws

Overijssel bezuinigt niet: 'Geen geld, geen taken'

De provincie Overijssel zet haar investeringen dit jaar zonder bezuinigingen voort, maar gaat geen grond meer aankopen voor het aanleggen van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Dit is een voorbode van het beleid zoals dat na de komende statenverkiezingen zal worden gevoerd: ‘Geen geld, geen taken’.

12 oktober 2010

839 miljoen
De begroting voor 2011 ziet er volgens VVD-gedeputeerde Job KIaassen van financiën voor de provincie Overijssel ‘goed uit’. Er wordt niet bezuinigd, alle voorgenomen investeringen in woon- werk en leefomgeving zullen voortgang vinden. De totale begroting bedraagt 839 miljoen euro en dat geld ‘komt zeer ten goede aan de burger, de economie en aan de schoonheid van onze provincie’, aldus de gedeputeerde.

Essent geld
De investeringen worden het komend jaar nog grotendeels betaald uit de miljoenen die de provincie twee jaar geleden opstreek na de verkoop van haar aandelen in het energiebedrijf Essent.  ‘We hebben toen afgesproken niet op dat geld te gaan zitten, maar het ten goede van de burger en de provincie aan te wenden. Daarom hebben we nu nog de ruimte om grote projecten in bijvoorbeeld de infrastructuur en de leefomgeving uit te voeren’, stelt Klaassen.

Rijk breekt woord
Maar hoe hoog de bomen dit ook nog groeien, dat wil niet zeggen dat de provincie niet kritisch kijkt naar de financiële huishouding. Zo wordt het aankopen van grond voor het aaneenschakelen van natuurgebieden ( de ecologische hoofdstructuur) per onmiddellijk stopgezet. De schuld hiervan legt Klaassen bij het (huidige en nieuwe) kabinet: ‘We hebben de wettelijke plicht tot aankoop van deze gebieden, maar het Rijk stelt  het beloofde geld hiervoor niet langer er beschikbaar. Dat is woordbreuk, waardoor wij van onze verplichting zijn ontslagen’.

Mooi genoeg
Het nieuwe kabinet trekt sowieso nauwelijks geld uit voor de aankoop van natuur. ‘Dat is in ieder geval duidelijk en ons antwoord is dat ook: wij voeren alleen nog uit waarvoor we geld krijgen. En misschien is dat maar beter ook. Bij economische crisis kiest de VVD eerder voor een goede gezondheidszorg dan voor het nog mooier maken van onze provincie’.

Geen kaasschaaf
Het schrappen van de EHS-aankopen is volgens de gedeputeerde dan ook een voorbode van het toekomstige provinciaal beleid. Wie de komende statenverkiezingen in maart 2011 ook zal winnen,  bij opdrogende geldstromen uit Den Haag wordt teruggevallen op de provinciale kerntaken. ‘Geen enkele partij zal kiezen voor de  kaasschaaf. Geen geld, geen taken, we gaan het niet langer voor andere overheden opknappen’. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron van Vliet / adviseur
Wat betekent dit voor de ambtenaren die zich bezig hielden met de bijbehorende werkzaamheden?
Dirk van Uitert / Adviseur / Oud wethouder
Nogal kortzichtig standpunt van deze VVD-er. Juist door investeringen in landschap en natuur worden ook gezondheid en welbevinden bevorderd. Kiezen voor maatregelen waarbij de mens prevaleert boven natuur en milieu is niet duurzaam en helaas slecht gericht op het korte termijn perspectief. Daar heeft het CDA ook een handje van, alle principes over rentmeesterschap ten spijt!
Hans JC van Veen / relatiemanager Onderwijs
Het is een interessant poltiek standpunt van de provincie. Telkens wordt gesproken over verminderen van ambtenaren en dat is gemakkelijk. De politiek moet kiezen welke taken en diensten wil zij behouden en dan kun je (eventueel) formatieplaatsen schrappen. Wel moet de politiek duidelijk en helder communiceren met het publiek daarover en dat gebeurd nauwelijks.
Anoniem
Prima standpunt! Dat zouden er meer moeten doen. Het gaat om het principe: het rijk wil dat er zaken uitgevoerd worden, dan dient zij ook te voorzien in de bijbehorende middelen. Zo niet, dan ook geen uitvoering van de taak. Jammer in dit geval van de natuur, maar het gaat hier om een principiële kwestie die op veel meer gebieden en ook bij andere overheden speelt.
Jan / Staphorst
Een zeer goed standpunt.
Als ondernemer, voer je ook geen opdrachten uit voor iets of iemand die niet meer betaald.
En helemaal niet over de rug van je mede-ondernemers en of -werkers.
Zeer goed standpunt.
hier kan onze VVD wethouder een voorbeeld aan nemen.
Dirk van Uitert / Adviseur / Oud wethouder
Nog even een vraagej:
Ik lees: 'Bij economische crisis kiest de VVD eerder voor een goede gezondheidszorg dan voor het nog mooier maken van onze provincie'......
Hoe krijgt deze gedeputeerde het voor elkaar om namens GS van Overijssel VVD-standpunten te ventileren?
Advertentie