Uitgaven overheden 24 miljard meer dan inkomsten
Ondanks de tegenzittende economie ging het begrotingstekort van de overheid in 2012 voor de derde maal op rij omlaag. Het kwam uit op 4,1 procent. De uitgaven van het Rijk voor onder meer zorg, sociale zekerheid, onderwijs en zorg bedroegen vorig jaar 242,7 miljard euro; 2,6 miljard minder dan begroot. Maar ook de belasting- en premieopbrengsten waren lager dan geraamd: 220,5 miljard. Dat was 11,4 miljard minder dan waarop was gerekend.
428 miljard schuld
Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaven in 2012 samen 24 miljard meer uit dan er binnenkwam, blijkt uit het Jaarverslag. Dat is 67 miljoen per dag. De overheidsschuld nam door de negatieve ontwikkelingen toe met 34 miljard euro tot 428 miljard, ofwel 71,2 procent van het bruto binnenlands product. Volgens de EU-regels mag de staatsschuld eigenlijk hooguit 60 procent bedragen; voor het begrotingstekort geldt normaal gesproken een limiet van 3 procent.
Minder inkomsten loonbelasting
De belastingtegenvaller was het directe gevolg van de economische malaise. Bij vrijwel alle belastingsoorten kwam er minder binnen, maar vooral bij de loon- en inkomstenbelasting.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat in zijn Financieel Jaarverslag Rijk 2012, dat woensdag openbaar is geworden. Het wordt volgende week woensdag in de Tweede Kamer besproken tijdens de jaarlijkse Verantwoordingsdag. De Kamer blikt die dag (ook wel 'gehaktdag' genoemd) terug op het voorgaande jaar.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.