Advertentie
financiën / Nieuws

Ook Gelderse gemeenten moeten tot uiterste gaan

Hoewel alle 51 Gelderse gemeenten preventief toezicht vermijden, maakt de provincie zich grote zorgen over de financiën. ‘De rek is er definitief uit’, zegt gedeputeerde Jan Markink (financiën, VVD).

11 december 2019
Spaarpot-shutterstock-96676234.jpg

Hoewel alle 51 Gelderse gemeenten preventief toezicht vermijden, maakt de provincie zich grote zorgen over de financiën. ‘De rek is er definitief uit’, zegt gedeputeerde Jan Markink (financiën, VVD).

Niet houdbaar

Gemeenten hebben al het mogelijke gedaan om de begroting en de meerjarenraming sluitend te krijgen, schrijft de provincie. Jaarlijks moeten provincies beoordelen of hun gemeenten de financiën op orde hebben en in Gelderland zullen gemeenten de komende jaren naar verwachtingen honderden miljoenen gaan interen op hun reserves. ‘Gemeenten doen hun dagelijkse boodschappen van de spaarrekening’, zegt Markink. ‘Dat is niet houdbaar.’

Vooruitgeschoven

Grote investeringen voor bijvoorbeeld wegonderhoud en de energietransitie worden vooruitgeschoven. De kosten in het sociaal domein zijn hoog en de inkomsten uit het gemeentefonds vallen tegen. ‘Er moet structureel meer geld bij van het rijk’, vindt Markink.

Zorgen

In Limburg klonk dinsdag een soortgelijk alarm: met moeite vermeden de 31 gemeenten daar preventief toezicht. In Gelderland had de lokale afdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al eerder alarm geslagen en ook in Zuid-Holland, Drenthe, Overijssel en Groningen werden zorgen geuit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het nieuw op te stellen rekenmodel met aangepaste rekenfactoren voor het Gemeentefonds is een goede aanleiding om ook 'de stand' van de financiële huishouding van de Nederlandse gemeenten eens kritisch te beoordelen.
De Haan / beleidsmedewerker
Volgens mij heeft de provincie Gelderland als rijkste van Nederland voldoende middelen om de nood bij gemeenten (tijdelijk) te lenigen. Voor een structurele oplossing moet er natuurlijk meer gebeuren.
WvD / SW
De race-to-the-"algemene reserve"-bottom (zie verschillende definities via Wikipedia) krijgt nu zo'n massazwaartepunt dat je met het oog op de sociaal -economische ontwikkelingen echt moet gaan nadenken of het huidige getrapte besturingsmodel van NL (geografisch - politiek; nationaal, provincie en gemeenten) en de doorzettende decentralisaties en transities op middellange termijn wel houdbaar is. Een regio-ontwikkelaanpak is op meerdere fronten succesvoller geweest. En niet dankzij oude structuren en machtsconcentratie.
Advertentie