Ollongren waarschuwt 'pin-only'-gemeenten nogmaals
Burgers moeten bij gemeentelijke balies met contant geld kunnen betalen, benadrukt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Eerdere ophef over het 'pin-only'-beleid van gemeenten leidde ertoe dat sommige van die gemeenten toch weer contante betalingen accepteerden, maar blijkbaar niet allemaal.
Burgers moeten bij gemeentelijke balies met contant geld kunnen betalen, benadrukt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Eerdere ophef over het 'pin only'-beleid van gemeenten leidde ertoe dat sommige van die gemeenten toch weer contante betalingen accepteerden, maar blijkbaar niet allemaal.
Europese tik op de vingers
Op verzoek van De Nederlandsche Bank bemoeide de Europese Centrale Bank (ECB) zich ermee. ‘Ik begrijp dat een aantal Nederlandse gemeenten geen contante betalingen accepteren voor zekere diensten’, schreef de ECB in september. Gemeenten hebben een monopolie op het uitgeven van rijbewijzen, paspoorten en uittreksels uit de basisregistratie. Volgens de bank zou het volledig weigeren van contante betalingen zorgen voor de uitsluiting van sommige bevolkingsgroepen omdat zij van die diensten geen gebruik kunnen maken. ‘Daarom vindt de ECB dat de betalingsbeperkingen van Nederlandse gemeenten bij het leveren van essentiële diensten disproportioneel lijken te zijn en in strijd met de wet van de Europese Unie.’
Nog niet alle gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en De Nederlandsche Bank stuurden vervolgens brieven rond om duidelijk te maken dat er een manier moet zijn om contant te betalen aan de gemeentebalie, zonder dat de bezoeker een specifieke reden hoeft te geven. Ollongren verneemt nu ‘dat dit nog niet in alle pin-only gemeenten het geval is’. Ze schrijft ook dat er geen landelijk overzicht is van gemeenten die sturen op pinbetalingen en dat ze gemeenten er nogmaals op gaat aanspreken. ‘Het is aan de gemeenten om af te wegen hoe zij het beleid voor betalingen aan de balie verder vorm wensen te geven, mits dit niet tot belemmeringen voor burgers leidt om toegang tot de overheid of voor hen essentiële documenten te verkrijgen.’
Maatwerk in de praktijk
Ollongren voegt wel toe: ‘Anders dan het begrip pin-only doet vermoeden, werd in de praktijk in een deel van deze gemeenten toch naar maatwerkoplossingen gezocht wanneer inwoners niet konden of wilden pinnen.’ De kwestie kwam in het nieuws toen Binnenlands Bestuur er in december 2017 over schreef naar aanleiding van een brief van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer.
Cash doet goed.
Volgen met pin?
Daarin heb ik geen zin!