Zoetermeer wil ‘crisiskorting’ rijk van tafel
De opschalingskorting van 1 miljard euro die het rijk gemeenten heeft opgelegd, moet van tafel. Naast de verhoging van de lokale belastingen zien veel gemeenten zich bovendien gedwongen tal van bezuinigingsmaatregelen te treffen.
De opschalingskorting van 1 miljard euro die het rijk gemeenten heeft opgelegd, moet van tafel. Het is met name deze bezuiniging op het gemeentefonds die ervoor zorgt dat gemeenten de lokale lasten nu fors moeten verhogen.
Bezuinigingen
Naast de verhoging van de lokale belastingen zien veel gemeenten zich bovendien gedwongen tal van bezuinigingsmaatregelen te treffen. Voor het college van burgemeester en wethouders in Zoetermeer is dat reden om het bestuur van de Vereniging van Nederlands Gemeenten te vragen bij het rijk een klemmend beroep te doen om vanaf volgend jaar af te zien van de nog geraamde verdere stijging van de opschalingskorting. Het dagelijks bestuur van de Zuid-Hollandse gemeente wil het voorstel op de agenda van de buitengewone algemene ledenvergadering van de koepelorganisatie, aanstaande vrijdag. Het verzoek wordt ondersteund door de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Bosch.
Niet te begrijpen
Sinds 2015 wordt het gemeentefonds structureel gekort als gevolg van de zogeheten opschalingskorting. Die maatregel is door het kabinet Rutte II ingevoerd, in combinatie met een grootschalig door te voeren gemeentelijke herindeling. De gedachte erachter was dat minder en grotere gemeenten – er was alleen nog plaats voor gemeenten met minimaal 100.000 inwoners – zouden leiden tot een efficiencyslag. Kort na het aantreden van dat kabinet ging door die geforceerde opschaling echter een streep, maar het kabinet hield vanwege de kredietcrisis, wel vast aan de apparaatskostenkorting. De crisis is inmiddels lang en breed voorbij, maar de korting is tot groot ongenoegen van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Bosch blijven bestaan. In 2019 kregen gemeenten 300 miljoen euro minder uitgekeerd en daarna loopt die korting elk jaar op: vanaf 2020 met 675 miljoen euro tot 975 miljoen in 2025.
Daarmee dwingt het rijk gemeenten de facto te bezuinigen op basisvoorzieningen, terwijl het rijk het financieel voor de wind gaat. ‘Dat is voor onze inwoners niet te begrijpen’, aldus B&W van Zoetermeer.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.