Woningeigenaren 4 procent meer kwijt aan lokale lasten
Een eigen woning kost dit jaar gemiddeld 1.361 euro aan lokale belastingen, 3,9 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De gemeente krijgt 811 euro, de provincie 188 euro en het waterschap 362 euro. Het meeste wordt betaald in Bloemendaal (2.148 euro) en het minste in Tilburg (2.148 euro).
Een eigen woning kost dit jaar gemiddeld 1.361 euro aan lokale belastingen, 3,9 procent meer dan vorig jaar. De gemeente krijgt 811 euro, de provincie 188 euro en het waterschap 362 euro. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Het meeste wordt betaald in Bloemendaal (2.148 euro) en het minste in Tilburg (1.042 euro).
Een huurder is jaarlijks 873 euro kwijt. 411 euro gaat naar de gemeente, 188 euro naar de provincie en 275 euro naar het waterschap. Pijnacker-Nootdorp is het duurst (1.213 euro) en Nijmegen het goedkoopst (528 euro). Deze bedragen vallen voor huuders lager uit dan voor eigenaren omdat huurders bijvoorbeeld geen onroerendezaakbelasting (ozb) betalen.
Financiële malaise gemeenten
De ozb stijgt met 5 procent naar 305 euro. Gemeenten hebben het financieel zwaar en deze belasting is een van de weinige manieren die ze hebben om de begroting sluitend te maken - Opmeer is met een verhoging van 41 procent de grootste stijger. In Haaren daalt het ozb-tarief met 24 procent vanwege de fusie met Tilburg.
Voor ondernemers stijgt het ozb-tarief met 5,3 procent, maar elf West-Brabantse gemeenten sturen bijvoorbeeld voorlopig geen aanslagen naar winkeliers en horecaondernemers omdat de belastingssamenwerkingsorganisatie eerst onderzoekt wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de waarde van de panden. Dat meldt BN De Stem.
Reserves raken op
De afvalstoffenheffing stijgt voor het derde achtereenvolgende jaar sterk: 8 procent dit keer. De stijging komt door nieuwe, duurdere contracten van gemeenten met afvalverwerkers, gemeentelijke investeringen in eenvoudigere afvalscheiding en de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het rijk in 2019. ‘Sommige gemeenten betaalden deze kosten de eerste jaren uit reserves, maar als die op raken kan dat niet meer’, schrijft COELO.
Zowel woningeigenaren als huurders betalen de afvalstoffenheffing, maar niet alle huurders betalen rioolheffing. Deze last stijgt met 1,3 procent voor eigenaren (lager dan de 1,4 procent inflatie) naar 201 euro per jaar en een meerpersoonshuishouden met huurwoning betaalt 0,5 procent meer: 105 euro per jaar.
Provincies en waterschappen
Voor het eerst keer keek COELO niet alleen naar de gemeentelijke woonlasten, maar ook naar de lasten voor provincies en waterschappen. Al eerder was bekend geworden dat zeven provincies de opcenten niet verhogen. Aan waterschappen betalen eigenaren gemiddeld 362 euro en huurders 275 euro.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Door de contracten met de afvalverwerkers moet de burger zijn knip trekken.
Het zou juist minder moeten worden. Pak de verpakkingsindustrie aan daar komt de meeste rotzooi vandaan. Die betaald de burger, in de winkel betalen, bij de gemeente betalen.
Inefficient.