Jeugd en Wmo kosten gemeenten in 2019 850 miljoen extra
In 2019 begroten de gemeenten ongeveer 500 miljoen euro meer uit te geven in de c lusters jeugd dan in 2018 en 350 miljoen euro meer aan maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Samen is dat 850 miljoen euro.
In 2019 begroten de gemeenten ongeveer 500 miljoen euro meer uit te geven in de c lusters jeugd dan in 2018 en 350 miljoen euro meer aan maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Samen is dat 850 miljoen euro.
Lokale uitgaven
Dat is de schatting van Frontinfo – een online platform over gemeentefinanciën – op basis van de begrotingen 2019 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de meeste gemeenten heeft gepubliceerd. Omdat nog niet van alle gemeenten de gegevens over 2019 bekend zijn, zijn de totale lokale uitgaven en inkomsten van gemeenten vooralsnog 3 procent lager dan in 2018. Desondanks blijken de netto-uitgaven van de gemeenten aan het cluster jeugd nu al 7 procent hoger.
50 euro per inwoner
Er van uit gaande dat de totale begrote uitgaven en inkomsten 5 procent hoger zijn dan in 2018, zullen de uitgaven voor de jeugdzorg naar schatting van Frontinfo 15 procent hoger zijn. Dat komt neer op 30 euro per inwoner.
Wmo
Aan Wmo-taken zullen de gemeenten in 2019 – op basis van dezelfde veronderstelling – netto circa 7 procent meer uitgeven dan in 2018. Dat komt neer op ongeveer 350 miljoen euro. Dat komt neer op 20 euro per inwoner.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
a. niet meer uit te geven dan ze voor de bekostiging van het totale Sociale Domein van het Rijk ontvangen.
b. de drempels voor het gebruik maken van voorzieningen uit het Sociaal Domein op basis van prioriteitstelling te verhogen.
c. op deze wijze een gezamenlijke vuist te maken tegen (eventuele) onvoldoende toekenning van Rijks middelen via het Gemeentefonds..
Als elke gemeente zijn eigen regels wil bepalen, zelf het zorg inkoopproces wil doen, zijn eigen administratie wil doen, dan moet de burger hiervoor letterlijk en figuurlijk bloeden. Het zou best eens kunnen zijn dat 50% van de kosten van de WMO en Jeugdwet opgesoupeerd zijn voordat er überhaupt een cliënt geholpen is. Laten we deze waanzin eindelijk eens stoppen.
er is niet meer geld van de overheid en van ons als burgers nodig, we moeten alleen slimmer en beter omgaan met het beschikbare geld en niet de burger en de zorg verlenende instanties pesten met onnodige bureaucratie.