Subsidie van ‘Europa’: veel administratie, toch nuttig
Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.
Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.
Fietsgebruik
‘Wij Nederlanders worden bijna geboren op de fiets’, zegt Ronald Jorna, verkeersconsultant en ingehuurd door de provincie Overijssel als projectmanager bij een Europees project dat fietsgebruik wil stimuleren. Overijssel is voortrekker in een Europees consortium met negen partijen (overheden, kennisinstellingen, bedrijven) waarin wordt gewerkt aan toepassingen op het gebied van fietsen en zogeheten intelligent transport systems (BITS).
Interessante ideeën
Het Overijsselse subsidievoorstel kreeg de goedkeuring van Interreg, een Europees subsidieprogramma voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Ook een koploper op fietsgebied als Nederland kan volgens Jorna nog genoeg opsteken: ‘We doen interessante en toepasbare ideeën op. Verder helpt BITS Overijssel bij de visievorming rondom het slimmer maken van fietsverkeer.’ Daarnaast is meedoen aan een Europees project goed voor het imago, beweert Jorna. Aan Europese projecten kleven volgen hem veel regels, onder meer rond aanbesteding en verantwoording.
Groener Alphen
Alphen aan den Rijn wil z’n stadsplanning stutten op met meerdere pijlers: gezondheid, vergroenen, waterbeheer, schone en slimme stadslogistiek en de energietransitie. Een masterplan uit 2020 moet de leefbaarheid vergroten en de lokale economie versterken, en bijdragen aan de gezondheid van inwoners. De gemeente betrekt daar volgens Ron Kervezee, programmanager en ambtelijk secretaris van de stichting Greenport Boskoop, niet alleen het stadshart bij, maar ook de omliggende dorpen. Boskoop, met circa 600 boom- en plantenkwekerijen, geniet wereldfaam.
Gezonde leefstijl
Met acht andere Europese steden werkt de Zuid-Hollandse gemeente nu samen in het URBACT Healthy Cities Network, dat een gezonde leefstijl wil bevorderen door die te koppelen aan stedelijke ontwikkeling. Spijtig is volgens Kervezee dat het een puur uitwisselings- en lerend netwerk is. Behalve een reiskostenvergoeding staat er volgens hem financieel weinig tegenover. ‘De nadruk ligt echt op het uitwisselen van ervaringen, zodat je niet allemaal het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.’
Vak apart
‘Het kost aan uren en experts die je inhuurt voor een aanvraag veel geld om een aanvraag te doen, terwijl succes niet gegarandeerd is’, waarschuwt Kervezee. ‘Winnen is één ding, maar daarna de subsidieaanvraag tot het eind managen en het geld uitgekeerd krijgen is een vak apart.’ Niettemin vindt hij de energie die is gestoken in twee eerdere ‘verloren’ Europese subsidieaanvragen geenszins verspilde moeite. ‘Als het je lukt, levert het een waardevolle uitbreiding op van je netwerk. Win je niet, dan werk je intensief aan een gezamenlijk doel. Ook dat is een verrijking.’
Hoogveen herstellen
Eveneens uit Overijssel kwam een Europese subsidieaanvraag ten behoeve van herstel van het hoogveen in de Engbertsdijksvenen in Twente, een Natura 2000-gebied. In dit project, AddMire LIFE, werken de provincie en Staatsbosbeheer de komende jaren samen om het natuurgebied, met een oppervlakte van ongeveer duizend hectare, duurzaam te herstellen.
Uitschieter
De kans om het project Europees gefinancierd te krijgen lag volgens de Overijsselse provincieambtenaar Guus Ogink tussen 20 tot 25 procent. Dan nog, vindt hij, is meedoen zinvol: ‘Het voordeel is dat je tot een sterk plan van aanpak komt. Ook afstemming met andere organisaties die een belang hebben bij jouw project telt mee.’ De uitkomst was een aangename verrassing: ‘Wij kregen 7 miljoen, echt een uitschieter!’
Lees het hele verhaal over de Europese subsdies deze week in BB12 (inlog)
En heel veel insiders weten dat zelf ook maar ja, geen project ---> geen werk ---> geen geld, terwijl de hypotheek wel betaald moet worden.
Er ontstaat wel veel werkgelegenheid via een soort bezigheidstherapie van aanvragers, begeleiders, administrateurs, accountants e.d. En je wilt niet weten hoe vaak een euro tegen betaling wordt gecontroleerd. Net als met de aardbevingsschade in Groningen gaat er voor elke euro die wordt uitgegeven 9 euries naar de rompslomp.En natuurlijk veel gesjeesde bestuurders, en ingevoerde teken die lekker mee-snoepen in de karavaan.
Vooral in gebieden waar iedereen iedereen kent zie je steeds zulke non-valeurs dan weer opduiken.
En dan maar zxxken over Italië, België of Limburg.