Vakbonden vinden eindbod nieuwe cao rijk te laag
De vakbonden en de rijksoverheid zijn het niet eens kunnen worden over een nieuwe cao voor alle ruim 120.000 rijksambtenaren. Het gat tussen de looneis van de bonden en het loonbod van de rijksoverheid bleek te groot. Direct na de vakantie praten de vakbonden met de leden verder over het vervolgtraject.
De vakbonden en de rijksoverheid zijn het niet eens kunnen worden over een nieuwe cao voor alle ruim 120.000 rijksambtenaren. Het gat tussen de looneis van de bonden en het loonbod van de rijksoverheid bleek te groot.
De werkgever biedt als eindbod een structurele loonstijging van 0,7 procent en een eenmalige uitkering van 225 euro voor een cao met een looptijd van een half jaar. Daarmee komt de totale structurele loonstijging voor rijksambtenaren in 2020 op 2,7 procent.
Hard werken
Met dat eindbod schiet de werkgever ‘ernstig tekort’, volgens FNV Overheid. ‘Dit doet geen recht aan de bijzondere omstandigheden waarin medewerkers bij het rijk hun werk uitvoeren. Plotseling werkt een groot deel van de medewerkers alleen nog maar thuis of werkt juist in een vitaal proces met alle gezondheidsrisico’s van dien. Desondanks is iedereen hard door blijven werken om Nederland door de crisis heen te helpen.’
Volgens staatssecretaris Knops van Binnenlandse zaken is de ruimte om lonen te verhogen binnen het rijk beperkt. Daarbij verwijst hij naar de grote economische gevolgen van de coronacrisis. ‘In de private sector zullen banen verloren gaan en mogelijk salarissen worden gekort’, aldus Knops.
Leasefietsen
Over een aantal inhoudelijke punten, zoals duurzaam vervoer, zijn de onderhandelaars het wel met elkaar eens. Zo komen er nieuwe regels voor internationale dienstreizen, met als doel het vliegverkeer terug te dringen. Rijksambtenaren krijgen verder 500 euro om een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer. En er wordt gestart met leasefietsen, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Om te testen of de leasefiets voor werkgevers en werknemers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is, willen partijen een pilot starten onder in totaal 10.000 medewerkers binnen verschillende departementen.
Thuiswerken
Verder is afgesproken de lessen en ervaringen van de afgelopen periode als aanzet gebruiken om te komen tot een rijksbreed kader voor het (structureel) hybride werken, ook als er geen sprake meer is van coronamaatregelen. Rijk en bonden zijn het er over eens gezamenlijk te onderzoeken hoe daar invulling aan kan worden gegeven, onder andere door een onderzoek onder rijksmedewerkers en -werkgevers naar hun ervaringen met het thuiswerken, hun ideeën over hybride werken en hun wensen op dit gebied.
Die maatregelen waarover de partijen het eens zijn, worden overigens pas van kracht als er daadwerkelijk een cao-akkoord wordt gesloten. Direct na de vakantie praten de vakbonden met de leden verder over het vervolgtraject.
Dit is nu de reden waarom ik als vakbondslid mijn lidmaatschap gelijk opzeg.