Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenaren ministeries in te krap jasje

Een jaar na oplevering moet het gebouw van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat alweer worden verbouwd: het blijkt te krap en gebruiksonvriendelijk.

10 oktober 2018

Een jaar na oplevering moet het gebouw van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat alweer worden verbouwd: het blijkt te krap en gebruiksonvriendelijk.

Er zijn 3000 werkplekken in het pand naast het Centraal Station in Den Haag, maar er zijn 6000 medewerkers. Die hebben de grootste moeite een beschikbare werkplek te vinden. Daarnaast hebben ambtenaren last van onvoldoende privacy.

Drukte

De verhuizing van driehonderd ambtenaren naar andere gebouwen moet wat lucht geven. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de uitvoering van het huisvestingsbeleid van rijkskantoren, meldde de Tweede Kamer onlangs in een brief hoe hij de huisvestingsproblemen aan de Rijnstraat wil oplossen. Die problemen – de drukte in het pand, de functionaliteit en inrichting van de werkomgeving, de sfeer in en opgeroepen door het pand en de facilitaire diensten en dienstverlening – werden na veel klachten van gebruikers enkele maanden geleden in een bezettingsgraad- en belevingsonderzoek in kaart gebracht.

Gedragsregels

Behalve het vertrek van 300 fte als gevolg van krimp en uithuizing – ambtenaren van Infrastructuur en Waterstaat die zijn belast met de Omgevingswet verkassen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken – komen er toegesneden gedragsregels, waarmee gerichter kan worden gestuurd op een betere benutting en gebruik van het pand. Daarnaast wordt er gewerkt aan een betere kwaliteit van de werkomgeving door weinig gebruikte plekken te vervangen door meer functionele werkplekken en er komen extra ‘belplekken.’ Verder kondigt Knop een onderzoek aan naar de oorzaak van de klachten over licht, geluid en privacy. Vooruitlopend daarop worden diverse plekken afgeschermd voor meer privacy, worden donkere liftkernen in een lichtere kleur geschilderd. Vorige maand is gestart met het veiliger, droger en representatiever maken van het buitenterrein.

Evaluatie in 2019

De acties zullen naar verwachting voor een belangrijk deel nog dit jaar worden gerealiseerd. Het effect van het pakket aan maatregelen wordt eind 2019 geëvalueerd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Kom welk stad of dorp neemt de handschoen op en 'adopteert' een paar van die 300fte-kunnen de beleidsambtenaren meteen leren wat er in NL speelt :)
Arnoud
Ollongren had bedacht dat een bezettingsfactor van 0,5 meer dan voldoende zou zijn.

Als gewezen ambtenaar had ze beter moeten weten.



Maar met het aanvaarden van het ministerschap van BiZa lijkt het wel alsof zij haar (gezonde) verstand verloren heeft.



Paul / projectleider
ho ho, hier kan Ollongren niet veel aan doen...0,5 bezetting is jaren geleden genomen.
doeterniettoe / -
Lijkt er sterk op dat het belangrijker was om flexwerken en het bedachte concept in te voeren dan kijken naar wat wel of niet functioneert.

Ach, het gaat toch maar over je personeel...
Wottsjer
De knevelnorm van 0.5 werkplek per fte heeft alles te maken met domme bezuinigingsdrift en kortzichtig liberaal 'het moet met minder kunnen'-denken. Het dedain richting ambtenaren die nog steeds klaar staan dit land te dienen, stuit op zijn grenzen, eindelijk. De vraag hoe dit nou zo gekomen is wordt niet gesteld, te veel verantwoordelijke kopstukken die hier over besloten hebben, zijn nog in functie. Overigens is de hele manier van omgang met het ambtenarenapparaat (werkplekkenschaarste, flexwerken, thuiswerken) ver gaand ontwrichtend voor het functioneren van de rijksdienst. Hard-line liberalen vinden dat wellicht prima, de maatschappij krijgt de rekening van verwaarlozing en gebrek aan beleid en zorg om het land nog gepresenteerd.
Jan
De flexplekkenmanie is de zoveelste neo-liberale flop.
Advertentie