Fouten in jaarrekeningen gemeenten ‘zorgpunt’
Minister Ollongren publiceerde dit jaar, net als vorig jaar, een lijst met gemeenten die drie jaar op rij op de vingers getikt werden door de accountant. Elf gemeenten staan op beide lijsten en hebben dus al vier jaar op rij fouten in de boekhouding. Drie daarvan gingen dit jaar op in grotere gemeenten, voor twee andere staat dat voor 2021 op de planning. De volgende zes blijven over: Bodegraven-Reeuwijk, Dantumadiel, Dronten, Edam-Volendam, Lelystad en Uithoorn.

Elf gemeenten hebben zodanig veel fouten in de boekhouding, dat ze al vier jaar geen goedkeurende accountantsverklaring hebben gekregen. Dat blijkt uit een door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gepubliceerd overzicht van de verantwoording van gemeenten over het verslagjaar 2018. Ze noemt deze gemeenten een ‘zorgpunt’.
Europese aanbestedingen
In 2015 was er een sterke daling in het percentage goedkeurende verklaringen voor de jaarrekeningen van gemeenten op het aspect rechtmatigheid. Slechts 50 procent kreeg groen licht, waar dat percentage in voorgaande jaren rond de 95 procent lag. Destijds was dat te wijten aan de decentralisatie in het sociaal domein. De afgelopen twee jaar is het percentage goedkeurende verklaringen gestabiliseerd op respectievelijk 87 en 86 procent, maar problemen in het sociaal domein zijn niet meer de belangrijkste reden waarom gemeenten geen goedkeurende verklaring kregen. Het afgelopen jaar waren fouten bij (Europese) aanbestedingen veruit de voornaamste reden. Het incorrect aanbesteden van opdrachten boven de Europese drempelwaarden was één van de meest gemaakte fouten.
Vier jaar op rij
Minister Ollongren publiceerde vorig jaar ook een lijst met gemeenten die drie jaar op rij op de vingers getikt werden. Ongeveer de helft daarvan kreeg het afgelopen jaar wel goedkeuring, wellicht vanwege de maatregelen die het ministerie heeft getroffen. Elf gemeenten staan op beide lijsten en hebben dus al vier jaar op rij fouten in de boekhouding. Drie daarvan gingen dit jaar op in grotere gemeenten, voor twee andere staat dat voor 2021 op de planning. De volgende zes blijven over: Bodegraven-Reeuwijk, Dantumadiel, Dronten, Edam-Volendam, Lelystad en Uithoorn.
Noordelijke provincies en kleine gemeenten
De provincies Groningen, Flevoland en Friesland hebben, net als vorig jaar, het hoogste aandeel gemeentes met problemen in de jaarrekeningen. Minister Ollongren benoemt dat in de kamerbrief, maar verbindt daar verder geen conclusies aan. Verder valt op dat de kleinste gemeenten, met tienduizend of minder inwoners, het vaakst geen goedkeuring krijgen. Van de gemeenten met 150.001-250.000 inwoners kreeg honderd procent een goedkeurende verklaring.
Goede resultaten bij EU-aanbestedingen zeggen helemaal niets over de kwaliteit bij de daadwerkelijke uitvoering en daar schort het nogal eens aan bij EU - en trouwens ook Nederlandse aanbestedingen als voor de laagste aanbieder wordt gegaan..