Massaontslag Philips verstoort arbeidsmarktplan
Brabantse bestuurders van diverse organisaties sluiten een akkoord om de personeelstekorten te counteren, het massaontslag bij Philips doorkruist de strategie.
Bestuurders van Brabantse gemeenten, provincie, werkgeversorganisaties, vakbonden, het beroepsonderwijs en UWV sluiten morgen een akkoord om de te verwachten tekorten aan personeel te counteren. Het aangekondigde massaontslag bij Philips doorkruist de strategie.
Pact van Brabant
Morgen sluiten de genoemde partijen het Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012 – 2015. Het akkoord moest volgens secretaris Fred Aarten van het coördinerende PSW voor afstemming zorgen in en tussen de Brabantse regio’s in de manier waarop ze het verwachte tekort aan personeel in de zogeheten sleutelsectoren tegengaan. Het Pact van Brabant was drie jaar geleden opgezet om tijdens de crisis meer mensen aan het werk te krijgen in Brabant. Net nu het samenwerkingsverband op het punt staat de omslag te maken van omgaan met personeelsoverschotten naar omgaan met personeelstekorten, komt Philips met de mededeling 1400 banen te schrappen. Een deel van de klappen valt in de regio Eindhoven.
Zuinig
‘Een bijzonder moment’, zegt Aarten. ‘We zullen er voor moeten zorgen dat die mensen niet voor Brabant verloren gaan. We moeten zuinig zijn op personeel, zowel jong als oud. Op de middellange termijn hebben we mensen nodig. Als de economie weer aantrekt, gaan een boel sectoren met personeelstekorten te maken krijgen. In de techniek is dat nu al merkbaar.’
Het idee achter het Pact is dat voor één partij de opgave te groot is om voor een goede match tussen vraag en aanbod op arbeidsmarkt te zorgen. Vandaar dat met financiële steun van en onder aanvoering van de provincie Brabant partijen er samen aan trekken. ‘Leidend in de aanpak is de vraag die er vanuit het bedrijfsleven is’, zegt Aarten.
Vakmensen
In de vier regio’s van de provincie wordt momenteel gewerkt aan gezamenlijke strategische agenda’s en actieplannen om ervoor te zorgen dat de tekorten aan personeel in bepaalde sleutelsectoren geen belemmering gaan vormen voor de verdere sociaal-economische ontwikkeling. Het Arbeidsmarktakkoord wil een extra impuls geven aan die regionale inspanningen. Het bieden van werkzekerheid aan kenniswerkers, vakmensen en afstuderende jongeren vergroot de kans dat zij ‘kiezen voor Brabant’ en dus voor de regio behouden blijven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.