Advertentie
financiën / Column

Later

Toen ik klein was, moest ik sparen voor ‘later, als je groot bent’. En toen ik eenmaal achttien was en begon te werken, moest ik sparen voor later, als ik oud zou zijn.

27 juli 2012

Sindsdien heeft een hele rits spaaradviseurs geprobeerd mij te verleiden om te sparen voor ‘later, als ik eerder wil stoppen met werken’, of voor ‘later, als de kinderen groot zijn en gaan studeren’.

Ik heb zoveel mogelijk geweigerd. Wat me vooral tegenhield, was dat die spaaradviseurs alleen maar keken naar later, en helemaal niet keken of nú wel een geschikt moment is om te sparen. Volgens die spaaradviseurs moest ik onmiddellijk gaan sparen, dat begrijpt u wel.

Maar verstandig sparen is planmatig sparen, kijken in welke jaren je verwacht geld over te hebben en in welke jaren je verwacht geld tekort te komen. Je mag alleen maar schulden maken als je denkt het later beter te hebben dan nu, en je moet alleen maar spaarpotjes aanleggen als je verwacht het later slechter te hebben dan nu. Zo slecht als nu gaat het maar zelden, dus we moeten nu geen spaarpotjes aanleggen.

Toch is dat exact wat de overheid in Nederland wel doet. In deze magere jaren met enorme overheidstekorten en staatsschulden blijft de overheid het spaarpotje van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds aanvullen, koste wat het kost. Alle uitgaven van de overheid staan ter discussie, behalve de jaarlijkse afdracht aan dit spaarpotje. Sterker nog, omdat het zo slecht gaat moet de pensioenpremie omhoog. Omdat het nu zo slecht gaat stoppen we extra geld in ons spaarpotje, voor later. En wat doet het pensioenfonds met dat spaarpotje? Onder andere staatsobligaties kopen, en zo de staatsschuld financieren. Tja.

De pensioenpremie bedraagt maar liefst 25 procent van het salaris. Daarvan betaalt overigens de werkgever twee derde en de werknemer een derde. Over de eerste tienduizend euro jaarsalaris hoeft geen pensioenpremie betaald te worden. Dat betekent dat de gemeenten dit jaar een miljard euro pensioenpremie in het spaarpotje van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds stoppen, en door de stijging van de pensioenpremies komt daar ruim honderd miljoen euro bij.

De gemeenteambtenaren dragen zelf een half miljard euro bij. De andere overheden sparen enkele miljarden, de zorg ook. Samen is dat een vol procent van het tekort van de overheid. Het is van de zotte: Nederland dreigt een boete van Brussel te krijgen omdat het tekort te hoog is, en het tekort is te hoog omdat we zoveel in onze spaarpot stoppen.

Natuurlijk, het is wel de bedoeling dat de overheid de pensioenpremies alsnog afdraagt. Daar moeten we niet te lang mee wachten, de eerste mogelijkheid aangrijpen. Maar niet nu. Later.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie