Meer kwijtschelding door aparte factuur waterschap
Waterschap Rijn en IJssel ziet het aantal kwijtscheldingen stijgen sinds de waterschapsbelasting via een aparte factuur wordt verstuurd. Ook toegenomen armoede en verlaging van de kwijtscheldingsnorm spelen een rol.
Waterschap Rijn en IJssel ziet het aantal kwijtscheldingen stijgen sinds de waterschapsbelasting via een aparte factuur wordt verstuurd. Ook toegenomen armoede en verlaging van de kwijtscheldingsnorm spelen een rol. ‘Maar kennelijk is de drempel ook lager bij een aparte brief van het waterschap.’
8 procent huishoudens
Het aantal kwijtscheldingen steeg bij Rijn en IJssel van 5.400 naar bijna 21.000 van de in totaal 260.500 huishoudens en komt daarmee op circa 8 procent van alle huishoudens in het gebied. De kosten stegen daardoor van 131.000 euro (2010) naar 849.000 euro (2014). Op de totale begroting van 82 miljoen euro is dat circa 1 procent, zegt woordvoerster Vanya Ginsel. Die extra kosten moeten worden opgebracht door de huishoudens die hun belasting wel betalen.
Eigen factuur
Volgens het waterschap zijn er drie factoren die de stijging veroorzaken. Meer mensen zijn sinds 2010 met hun inkomen onder de bijstandsgrens gezakt. Tegelijkertijd versoepelde het waterschapsbestuur in 2009 de norm om voor kwijtschelding in aanmerking te komen van 90 naar 100 procent van het bijstandsniveau. Verrassender is de derde reden: sinds enkele jaren verstuurt het waterschap de rekening niet meer als onderdeel van een gezamenlijke factuur met drinkwaterbedrijf Vitens, legt woordvoerster Ginsel uit. ‘Een extern bureau stuurt nu namens het waterschap de aanslag voor enkel de waterschapsbelastingen. Daardoor is de informatie over de mogelijkheid van kwijtschelding voor burgers wellicht duidelijker en de drempel om daarom te verzoeken lager.’
Grote verschillen tussen waterschappen
Rijn en IJssel is niet uniek met het toenemend aantal kwijtscheldingen. De Unie van Waterschappen meldt in het jaarlijkse Waterschapspeil dat dat cijfer stijgt. In de open data die de unie via waterschapsspiegel.nl beschikbaar stelt, is dat terug te vinden. Bij de meeste waterschappen is de opbrengst van de kwijtschelding – na een terugloop in 2013 – de laatste jaren toegenomen. Voor alle waterschappen samen ligt de gemiddelde groei ruim onder de 10 procent, maar de verschillen tussen waterschappen onderling zijn groot.
Opheffen die club, liefst met terugwerkende kracht