‘VNG gebruikt gemeentefonds als pinautomaat’
Het bedrag, dat sinds 2009 ieder jaar door de VNG werd onttrokken aan het gemeentefonds, is jaarlijks gestegen en opgelopen tot circa 86 miljoen euro in 2015.
De VNG dient direct te stoppen met het nemen van geld uit het gemeentefonds voor eigen gebruik. En Binnenlandse Zaken moet de middelen die de koepelorganisatie sinds 2009 op die manier betrok, terugstorten in het gemeentefonds.
Die oproep doet het Westlandse raadslid John Witkamp in een open brief namens het Raadsledeninitiatief voor de Lokale Autonomie, een groep van meer dan 150 raadsleden uit ruim 80 gemeenten. Volgens Witkamp gebruikt de VNG het gemeentefonds nu als pinautomaat.
Het bedrag, dat sinds 2009 ieder jaar door de VNG werd onttrokken aan het gemeentefonds, is jaarlijks gestegen en opgelopen tot circa 86 miljoen euro in 2015. Dat werd rechtstreeks toegekend aan vier organisaties, waarvan de VNG de grootste ontvanger was met 70 miljoen euro. De rest gaat naar Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, de Stichting A+O-fonds Gemeenten en de Waarderingskamer. Dat de rechtstreekse uitname door de VNG uit het gemeentefonds onrechtmatig en onwettelijk is, werd onlangs nog aangekaart door de Algemene Rekenkamer in haar rapport over het onderzoek naar het gemeentefonds van mei 2016.
De Financiële Verhoudingswet geeft immers aan dat de uitgaven uit het gemeentefonds ten goede moeten komen aan de gemeenten. In reactie op dat onderzoek onderschrijft Plasterk het feit dat de rechtstreekse betalingen plaatsvinden uit het gemeentefonds en laat weten in overleg te zijn met de VNG om die te beëindigen per 2018. Een eerder overeengekomen streefdatum van 1 januari 2017 blijkt niet haalbaar. Volgens Witkamp (LPF) kan een onrechtmatigheid niet voortduren na constatering dat deze er is. ‘Anders gezegd: de uitname uit het gemeentefonds naar de VNG dient terstond te stoppen en niet uitgefaseerd richting 2018’, stelt hij. Eerdere uitnames moeten worden teruggestort.
De kwestie is geagendeerd op Algemene Ledenvergadering op 8 juni. De VNG stelt dan twee nieuwe financieringsmethoden voor: bekostigen via verhoging van de contributie of bekostigen via een besluit om verplichtingen aan te gaan buiten de reguliere contributie om.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Er is geen geld voor straatverlichting, buurtcentra, sportaccommodaties, ruimtelijke ontwikkeling, personeel, thuiszorg en jeugdzorg, enzovoorts maar wel voor de VNG.
VNG begrijp ik wel. Die zien dat hun leden iets moeten doen en BZK geld heeft en hebben voor de kortse weg gekozen. Met medeweten van!
Dit artikel zegt genoeg.
Gewoon een gezellige club die zich niet bezig houdt met verbeteringen en wegkijken.