Krimp heeft nauwelijks effect op gemeentefinanciën
Krimpgemeenten zijn financieel niet slechter af dan gemeenten waarvan de bevolking groeit. Dat blijkt uit het onderzoek Bevolkingsdaling en gemeentelijke financiën van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) dat gisteren verscheen.
Eerste onderzoek
‘Wij stellen vast dat de bevolkingsontwikkeling vrij weinig invloed heeft op de algemene uitkering die een gemeente ontvangt’, zegt COELO-directeur Maarten Allers. Het COELO-onderzoek is het eerste degelijke onderzoek naar de financiële gevolgen van bevolkingskrimp.
Verdeelsleutel
De verklaring voor de verwaarloosbare financiële gevolgen van krimp is dat de verdeelsleutels van het Gemeentefonds de bevolkingsdaling compenseren. Ook op andere inkomstenbronnen, zoals de OZB, verschillen groei- en krimpgemeenten niet fundamenteel van elkaar. Op de bestuurdersconferentie ‘Krimp als kans’ vorige week werd gepleit voor een krimpfonds.
Lees het hele artikel ‘Krimpfonds is overbodig’ in Binnenlands Bestuur nummer 26, 26 juni 2009.
Dat betekent echter niet dat een 'krimpfonds' voor bepaalde krimpgebieden dan ook gelijk overbodig zou zijn. Tot 2030 zal het aantal inwoners in een regio als Noordoost-Groningen met 21% dalen van 65.636 tot 51.714. In Delfzijl kan het inwonersaantal in die periode zelfs met 40% teruglopen. Dat is een krimpscenario dat vrijwel nergens anders in Nederland plaatsvindt. De verschillende, vooral ook complexe problemen die hieruit voortkomen zullen veel krachtsinspanning, ondersteuning en kennis vergen van de lokale en regionale overheid. Daarvoor zal op de langere termijn het instrument gemeentefonds onvoldoende soelaas gaan bieden. Extra financiele ondersteuning blijft voor dergelijke krimpregio's onontbeerlijk.