Advertentie
financiën / Nieuws

Financiële problemen voor gemeenten

In totaal verwacht 87 procent van de ondervraagde gemeenten financiële problemen. Bijna de helft vreest dat die groot zullen zijn. Driekwart denkt flink te moeten snijden in voorzieningen. Ongeveer de helft verwacht de belasting te moeten verhogen.

25 mei 2020
Gemist-geld-shutterstock-111357842.jpg

Meer dan driekwart van de gemeenten gaat als gevolg van de coronacrisis bezuinigen of de belastingen verhogen als de rijksoverheid geen extra geld beschikbaar stelt, meldt actualiteitenprogramma EenVandaag naar aanleiding van onderzoek in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat onderzoek werd uitgevoerd onder 162 van de 355 gemeenten.

In totaal verwacht 87 procent van de ondervraagde gemeenten financiële problemen. Bijna de helft vreest dat die groot zullen zijn. Driekwart denkt flink te moeten snijden in voorzieningen. Ongeveer de helft verwacht de belasting te moeten verhogen.


Minder inkomsten

De gemeenten, waarvan er veel al niet goed voor staan na de overheveling van zorgtaken en bezuinigingen in 2015, hebben als gevolg van de virusuitbraak en de maatregelen daartegen minder inkomsten uit belastingen, vergunningsleges, en huren. Tegelijkertijd zijn ze meer geld kwijt aan onder meer de GGD'en, handhaving, inkomensondersteuning en schuldhulpverlening.

Hulp van het Rijk

Die extra uitgaven worden maar deels vanuit Den Haag gedekt. 'Het water staat gemeenten al langere tijd aan de lippen', stelt de Utrechtse burgemeester en VNG-voorzitter Jan van Zanen. 'Het beeld dat volgend jaar mogelijk moet worden bezuinigd op allerlei voorzieningen is een schrikbarend vooruitzicht. Gemeenten moeten daarom op een goede manier gecompenseerd worden.' DeVNG overlegt dinsdag met het kabinet over eventuele compensatie. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Iedereen zal zijn broekriem moeten aantrekken. Uurtarieven van 100+ zijn echt niet nodig.
Petra
@Bert



Wat bedoelt u precies met uw opmerking?
Peter Flohr / Gemeenteraadslid Loon op Zand
Waarom staat in de laatste zin: "eventuele compensatie". Ik hoop niet dat Jan van Zanen geciteerd wordt. Als dat de inzet van het VNG is gaat deze weifelachtige houding echt ten koste van de gemeenten.
H. Wiersma / gepens.
Als het dringend noodzakelijk is kunnen alle lagen van de Overheid al op dit moment al pas op de plaats maken en zouden alleen nog maar strikt noodzakelijke uitgaven kunnen worden gedaan.
H. Wiersma / gepens.
Van Zanen (VVD) moet niet zeuren en eens wat harder onderhandelen bij vriendje Rutte (VVD).
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Uit de perspectiefnota's 2018 èn 2019 bleek dat er maar liefst 80 en 90 miljoen, dus totaal 170 (!) miljoen is uitgegeven aan jeugdzorg, terwijl de opvoeding van diezelfde lastpakken in de 1e en laatste plaats een taak is van de ouders zelve. En als die ouders inderdaad tekort schieten in de opvoeding van hun eigen kroost dienen ze gekort te worden op hun kinderbijslag.
John Bakker / voorzitter Stichting Verontruste Ouderen i.o.
Ik heb een brief geschreven (d.d. 26 mei naar Jan van Zanen, n.a.v. zijn interview op TV 1 , waarin hij aan gaf dat het Rijk met geld over de brug moet komen, omdat gemeenten geld tekort komen. Maar dat een deel hiervan veroorzaakt wordt door de slechte situatie bij 20% van de inwoners van die gemeenten. De bewoners zijn al 20% van hun uitkering kwijt geraakt. Dat kunnen ze niet meer besteden in die gemeenten. De voorzieningen in de stad raken inkomsten kwijt. De winkelstand krijgt het heel moeilijk. Terwijl de pensioenfondsen onder de knoet van DNB en minister Koolmees miljarden opstapelen in hun hun virtuele kluizen. Dit land is gek. Nu willen de gemeenten naar het Rijk om geld op te halen dat bij hun inwoners is weggehaald. Ik vind dat de burgemeesters op de stoep bij het Binnenhof moeten staat en voor hun gepensioneerde inwoners moeten opkomen. En niet zoals burgemeester Buma vinden dat pensioen een zaak voor het Rijk is. Dat staat in mijn brief aan Jan van Zanen. Straks gaat de WOZ weer omhoog en andere gemeentelijk lasten, en worden diezelfde bestolen gepensioneerden nog een keer bestolen. Zijn we een land van balletje-balletje of van gezond verstand? De vier miljard die van Zanen noemde is slechts een erwt vergeleken bij de hoeveelheid miljarden die op de pensioenen zijn gekort. Praten hierover zou heel nuttig zijn. Dat vinden de binnensteden van Nederland ook.

Ik moet het doen met dit kleine vierkantje, anders zou ik complete brief met bijlagen even hebben toegezonden.

H. Wiersma / gepens.
@John Bakker. Gelukkig krijgen steeds meer mensen door dat er veel te veel mis gaat in dit land (o.a. financiële verhouding tussen Overheden, belastingen, pensioenuitkering 11 jaar ten onrechte niet aangepast, te lage drempels WMO, Jeugd etc. etc.).
Advertentie