Advertentie
financiën / Nieuws

Terugvordering niet genoemd in overzichten ABP

Pensioenfonds ABP noemde in de jaarlijkse en maandelijkse overzichten niet de mogelijkheid dat pensioenen of uitkeringen kunnen worden teruggevorderd, zegt minister Koolmees (Sociale Zaken, D66). Begin maart gebeurde dat wel bij de partnerpensioenen van honderden mensen, wat tot verbazing leidde.

08 april 2019

Pensioenfonds ABP noemde in de jaarlijkse en maandelijkse overzichten niet de mogelijkheid dat pensioenen of uitkeringen kunnen worden teruggevorderd, zegt minister Koolmees (Sociale Zaken, D66). Begin maart gebeurde dat wel bij de partnerpensioenen van honderden mensen, wat tot verbazing leidde.

Jammer

ABP besloot in januari dat 630 mensen te veel pensioen hebben ontvangen, schrijft de minister. Bij sommigen gaat het om een dermate klein bedrag dat het pensioenfonds het niet wil terugvorderen, maar bij 555 gevallen gebeurt dat wel. Koolmees benadrukt in de beantwoording van de vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dat hij de gang van zaken jammer vindt en beschrijft hoe het kon gebeuren.

Onjuiste gegevens

De fout zat in de communicatie met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB wisselt automatisch gegevens uit met APG (de uitvoeringsorganisatie van ABP) en daarop worden eventuele aanvullingen gebaseerd. Die gegevensuitwisseling liep verkeerd tussen december 2013 en mei 2015. Eind 2015 is er een poging gedaan om dit te herstellen. ‘Naar nu blijkt is in het herstel van de gemiste gegevens niet volledig geweest’, schrijft de minister. ‘Hierdoor bleef APG de aanvulling baseren op het oude, onjuiste inkomensgegevens van de partner en heeft APG deze ook niet herzien.’

Niet aangevraagd

‘In de jaarlijkse uitkeringsspecificatie neemt het ABP geen disclaimer op die duidelijk maakt dat de bedragen mogelijk niet correct zijn.’ Deelnemers hadden het eventueel uit algemene brieven kunnen halen. Zuur is dat sommige ontvangers de aanvulling niet hadden aangevraagd – dat hoeft niet, schrijft Koolmees. En sommigen die nu moeten terugbetalen, hadden in de betreffende periode al bericht gekregen het inkomen van de partner was veranderd. Toen had de aanvulling aangepast kunnen worden, maar dat is niet gebeurd.

Belastingen

Pensioenuitvoerders mogen niet zelfstandig pensioenuitkeringen aanpassen, schrijft de minister, en wanneer er te veel wordt uitgekeerd dan moet het teveel worden teruggevorderd. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Als het teveel ontvangen bedrag nadelig uitpakt qua belasting, dan kan de pensioengerechtigde daarover afspraken maken met de Belastingdienst.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hoe geen nieuws, toch enorm nieuws is! / Hoe geen nieuws, toch enorm nieuws is!






Hoe geen nieuws, toch enorm nieuws is!





Zoveelste frauderende ambtenaar, gelukkig dit keer maar 210.000 euro, lees geld over de balk.



CBS miljoenen strop verzwegen, 7.000.000 euro officieel, 15.000.000 euro en meer buiten de boeken, lees geld over de balk.



ICT database project (je ondoenlijk moeilijk hoor) gestopt bij 99.000.000 euro, lees geld over de balk.



…...........................................................................................................................................................



Wat bijzonder om te zien dat een frauderende ambtenaar van BZK welke 210.000 euro steelt van de burger/belastinggeld zo'n enorme zware straf krijgt, volkomen terecht, had niet beter gekund.



Eh, de straf? 2 jaar lang geen loonverhoging en als hij het nog een keer doet krijgt hij ontslag. Ja echt wordt ie ontslagen.



2 X 210.000 euro = 420.000 euro netto in de pocket.

Kan Jan de arbeider niet bij elkaar verdienen/sparen met 50 jaar werken.



En dan die belachelijk hoge straf, 2 jaar geen loonsverhoging, ik zou er niet van kunnen slapen.



Hebben burgers die 7 euro te laat betalen aan de overheid het beter voor elkaar, die krijgen maar een boete van 28,00 euro voor dit zeer ernstige vergrijp.



En wat te denken van mensen in een uitkering die vergeten 100,00 euro te melden (o.a. bijstandsmoeder die kindjes een cadeau wilde geven) krijgen de belachelijke lage boete van 12.000 euro of meer aan de broek. Veel te laag en dan ook nog de rest van je leven mogen in maandelijkse termijnen mogen afbetalen, wat een luxe. Stelt ook niets voor die boetes.



Nee, burgers moet je wel op de plek houden, aangezien we dit ook doen met ambtenaren. Wij als ambtenaren moeten streng zijn, anders wordt het zooitje in Nederland en frauderen die uitkeringstrekkers (4% echte werkonwilligen bleek uit onderzoek, een enorm percentage. Kan niet.) misschien wel miljarden bij elkaar.



Of waren het nu ambtenaren die jaarlijks miljarden stelen, over de balk gooien? He respect ambtenaar, snel verdient.







Jan H
Dit is wel een erg gemakkelijke reactie van de minister en het ABP. De SVB heeft het ABP verkeerd geïnformeerd, dan is het aan de SVB het risico daarvan te dragen. Zo wordt een overheidsdienst mooi uit de wind gehouden. Het ABP zal eerst de SVB in gebreke moeten stellen en daar de schade die het ABP lijdt verhalen, desnoods tot aan de hoogste rechter. Pas als de rechter een uitspraak in die vordering heeft gedaan, mag het ABP de te veel betaalde uitkering terug vorderen als de rechter de vordering niet heeft toegewezen aan de SVB.

Benieuwd of de Tweede Kamer zo dapper zal zijn om in die zin te reageren op de brief van de minister.

Advertentie