‘Klimaatakkoord levert vooral geld op’
Het is niet alleen uit milieu-oogpunt maar ook financieel zeer interessant om Nederland klimaatrobuuster te maken.
De uitvoering van het Parijse Klimaatakkoord is financieel aantrekkelijk, blijkt uit nieuw onderzoek. De kosten vallen in het niet bij de economische klap die ons later te wachten staat als er niet tijdig wordt ingegrepen.
Kostenbesparing
‘Elke euro die in de wereld naar klimaatoplossingen gaat, levert uiteindelijk 1,5 tot 4 euro aan winst en maatschappelijke kostenbesparing op’, zo vat economisch klimaatonderzoeker Kaj-Ivar van der Wijst van de Universiteit Utrecht in Trouw de conclusie samen van een studie die hij deze maand met internationale collega’s publiceert.
20 procent
Volgens de studie zijn landen als ze de doelen van Parijs halen gemiddeld 3 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) kwijt aan klimaatmaatregelen. Volgens Van der Wijst lopen die kosten op tot 15 à 20 procent van het bbp, wanneer de opwarming van de aarde verder oploopt tot 3 of meer graden.
Extra kapitaal
Van der Wijst voorziet dat er in dat geval veel extra kapitaal nodig is voor het bestrijden en herstellen van schade door droogte, bosbranden, overstromingen en de uitputting van grondstoffen. Daarmee is het halen van de Parijse doelen niet alleen noodzaak voor het milieu, maar ook om een latere financiële klap voor te zijn.
Meer kosten
Inmiddels lopen de kosten als gevolg van nalatig klimaatbeleid al op, ook in Nederland. Zie de huidige droogte en de overstromingen van vorig jaar in Limburg. Volgens de onderzoekers wint als gevolg daarvan ook het inzicht terrein dat klimaatmaatregelen financieel aantrekkelijk zijn.
Wat een kul. Tenzij er met nalatig klimaatbeleid HAARP-ingrijpen bedoeld wordt zodat het meer gaat regenen om laagstaand water te voorkomen.
De overstromingen in Limburg waren grotendeels het gevolg van menselijk falen en de verstening van de buitenruimte.
De lage waterstand in veel delen van Nederland wordt veroorzaakt door de waterschappen die de waterstand zo laag houden omdat boeren graag het hele jaar toegang willen hebben tot hun landbouwgronden.
We zullen het maar niet hebben over de minimaal € 30.000 die het kost om je huis klimaatneutraler te krijgen. Dat geld hebben de meeste mensen niet en nu al helemaal niet meer met de huidige inflatie en hoge energiekosten.
Wat een waardeloos artikel.