Knuppel in het kippenhok
Al is het wennen qua beeld, het Kipnieuws toont op een sprekende manier maar weer eens aan dat de bordjes waar het gaat om economische groei, echt worden verhangen.
Mooi bericht deze week in diverse media uit het noorden van het land: Kip gaat caravans exporteren naar China.
De eerste worden de komende weken al per container vanuit Rotterdam verscheept. Binnenkort wordt in Peking zelfs een showroom geopend. Nu de Chinezen meer te besteden hebben, willen ze ook graag met de sleurhut op vakantie.
Al is het wennen qua beeld, het Kipnieuws toont op een sprekende manier maar weer eens aan dat de bordjes waar het gaat om economische groei, echt worden verhangen. Wat heet, de caravanmaker uit Hoogeveen werd de afgelopen zes jaar al twee keer failliet verklaard. En bij al het vreugdevolle nieuws, hoort de kanttekening van de directie dat de export – voorlopig althans – geen extra werk oplevert in het noorden. Of dat er ooit van gaat komen, mag zelfs sterk worden betwijfeld. Kip gaat de Chinezen namelijk helpen met het opzetten van een eigen caravanindustrie. Het is wel zo eerlijk die donkere zijde eveneens te belichten, al zit het feestende gehoor niet op zo’n slechtnieuws- boodschap te wachten. Hoon- en boegeroep is vaak het gevolg.
Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) overkwam vorige week iets soortgelijks bij een spreekbeurt over de toekomst van de economie in Oost-Nederland in het provinciehuis in Overijssel. Hij meldde daar dat het loont te investeren in Zwolle, maar niet in Enschede.
Zwolle doet het erg goed op economisch gebied, groeit en zal dat volgens Teulings in de toekomst blijven doen. De reden? Zwolle heeft een prachtige oude binnenstad, prima verbindingen en ligt strategisch centraal. De positie van Enschede is volgens de scheidend CPB-baas een stuk lastiger. De stad doet het veel minder dan Zwolle en andere steden in Nederland van dezelfde grootte. Het perspectief voor Enschede ziet er zo somber uit, omdat Enschede geen oude binnenstad heeft en – zo tegen de grens met Duitsland – verkeerd ligt. Miljoenen investeringen in het centrum van Enschede dragen naar zijn mening weinig bij aan economische voorspoed, omdat het de aantrekkingskracht van de stad nauwelijks verbetert. De stad wacht krimp, net als de rest van Twente overigens. Zijn advies: ontwikkel beleid op die depressieve vooruitzichten.
In het nog in een feestroes verkerende Enschede – een week lang waande de stad zich tijdens de 3FM-actie Serious Request het centrum van Nederland – leidde het tot verbolgen reacties. Burgemeester Peter den Oudsten liet op Twitter weten dat Teulings ‘onverantwoord en onjuist’ bezig was door ‘zonder actuele kennis van zaken’ zijn stad zo weg te zetten. Teulings krijgt een uitnodiging. Als het niet gaat om zijn oren te wassen, maar om een discussie met argumenten op gang te brengen, is dat winst.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.