Kamp akkoord met omkeren bewijslast aardbevingen
Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk.
Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk.
Grote gevolgen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet dan aantonen dat schade niet het gevolg is van aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. Dat heeft de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee de wens van de Kamer die zich eerder uitsprak voor het omkeren van de bewijslast. Kamp zag daar eerder niet de voordelen van. Hij vroeg advies aan de Raad van State omdat ‘het mogelijk grote gevolgen in Groningen' heeft, zei hij in mei.
Verbetering
De Raad van State kwam in oktober met dat advies waarin ze schreef dat het in de Kamer aangenomen amendement verbetering behoeft. Dat gaat Kamp doen in een wetsaanpassing waarover de Kamer zich begin volgend jaar kan uitspreken. Een belangrijke verbetering in de afhandeling van de schade hoopt de minister ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter. ‘Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet.'
Sneller afgehandeld
Eind april nam de Kamer een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.
NAM niet blij
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is niet blij met de omkering van de bewijslast in het aardbevingsgebied. ‘Dat heeft niet onze voorkeur, integendeel’, stelt het gasconcern maandag in een reactie. Volgens de NAM valt de omkering van de bewijslast moeilijk te rijmen met de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen om de schadeafhandeling zoveel mogelijk uit het juridische traject weg te houden en de bewoners te ‘ontzorgen'. De aardoliemaatschappij laat weten dat de brief van Kamp echter duidelijk is en dat ze het verdere proces afwachten. De NAM gaat de wetswijziging bestuderen en waar nodig de schadeafhandeling aanpassen.
Stuk sterker
De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is wel blij met de toezegging van Kamp. ‘De Groningers komen hiermee een stuk sterker te staan bij de schadeafhandeling en dat is positief, zegt hij maandag in een reactie. ‘Ze zullen dit zien als een erkenning van de problemen.’ Ook de Groninger Bodem Beweging ziet de omgekeerde bewijslast als duidelijk signaal voor de NAM ‘Ze moeten ruimhartiger omgaan met de schadeafhandeling. Rechtszaken moeten we zoveel mogelijk voorkomen. Daar zijn de Groningers ook helemaal niet op uit, aldus secretaris Dick Kleijer. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor zover er in Groningen sprake is van aardbevingsschade, dan is dat niet alleen het gevolg van handelen van de NAM. Er is ook sprake van nalatigheid bij de afgifte van bouwvergunningen. Groningse gemeenten hadden geen vergunningen met zulke gebrekkige eisen aan funderingen mogen afgeven.
Omdat de schuldvraag complex is en niet alleen voor rekening van de NAM komt is zou omkering van de bewijslast in deze casus wel eens strijdig met de grondwet kunnen zijn.
Bovendien wordt die bewijslast hier achteraf gewijzigd. Ook dat lijkt mij in strijd met de Nederlandse rechtsbeginselen.
Nogmaals wil ik de Groningers op wijzen dat aardbevingen met een magnitude 3, zeer zwak zijn. De zwaarste aardbeving in Limburg was met een magnitude 5, 100 keer zo zwaar. Daar zijn de huizen bepaald niet ingestort.
Groningen en Groningers manipuleren de discussie door te spreken over zeer zware aardbevingen. Dat zijn bevingen met een magnitude van 7 en hoger. Dat zijn bevingen die 10.000 tot 1.500.000 (Japan) keer zwaarder zijn dan de Groningse.