Advertentie
financiën / Nieuws

'Kabinet veroorzaakte tekort nieuwbouwwoningen'

Het kabinet heeft onbewust gezorgd voor het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen. Een nieuw kabinet moet daarom een 'sterke minister van wonen en bouwen' krijgen die bij maatregelen op andere terreinen ook kijkt naar de gevolgen voor de bouwsector. Daarvoor pleit de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

15 augustus 2017

Het kabinet heeft onbewust gezorgd voor het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen. Een nieuw kabinet moet daarom een 'sterke minister van wonen en bouwen' krijgen die bij maatregelen op andere terreinen ook kijkt naar de gevolgen voor de bouwsector. Daarvoor pleit de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

Fouten

'We moeten leren van de fouten uit het verleden', stelt NVB-directeur Nico Rietdijk. Stef Blok was tot begin dit jaar minister van Wonen. De portefeuille ligt nu weer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn werk is echter nog niet gedaan, vindt de branchevoorman. 'Blok had de opdracht om het kabinetsbeleid uit te voeren. Dat heeft hij politiek gezien goed gedaan, maar het was niet altijd even gelukkig.'

Handrem
Rietdijk doelt op de genomen overheidsmaatregelen om de gevolgen van de kredietcrisis te beteugelen. Het verlagen van de maximale hypotheeklimiet was volgens hem noodzakelijk voor de bankensector, maar werkte wel als een 'extra handrem' op de bouwsector. In die bouwsector moesten zowel bouwbedrijven als toeleveranciers saneren omdat op het dieptepunt van de crisis 80 procent van de afzet verdween. Bovendien zetten gemeentes locatieontwikkelingen stil. 'Daar plukken we nu de wrange vruchten van in de vorm van een imploderende woningmarkt en exploderende prijzen.'

Woonvraag
Jaarlijks moeten er zo'n 80.000 woningen worden bijgebouwd, stelt de NVB. 'maar we kwamen vorig jaar niet veel verder dan 50.000. Er is echt werk aan de winkel.' Vooral in de Randstad komen er nauwelijks nieuwbouwwoningen op de markt. 'De sector is simpelweg niet in staat aan de nieuwe woonvraag te voldoen. Een beetje hulp van het Rijk kan geen kwaad.' (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
U noemt het onbewust? Geen sociale woningbouw

Voor de jongeren is geen huis beschikbaar.

De doorstromingen loopt ook nog niet.

Het probleem zal alleen maar toenemen gezien de arbeidskrachten tekorten die ook een woonvoorziening nodig hebben.
H. Wiersma / gepens.
Wat overigens verder nog te denken van:

1. het medio 2016 stil leggen door het Rijk van nieuwbouw in de vrije sector door Woningbouwverenigingen. Bestaande plannen worden nu (verplicht) met forse winsten overgedragen aan Bouwondernemingen die vervolgens nieuwe plannen maken waarop wederom nieuwe forse winsten worden toegevoegd.

2. de slechte planning van Overheden en Bouwondernemers voor de vraag naar nieuwe woningen (er worden o.a. veel te weinig starterswoningen, woningen voor de lagere middengroep en seniorenwoningen gebouwd).
mark
De crisis was in Nederland dieper en langer dan in andere landen. Uit internationaal onderzoek komt dit door de aftrek van de hypotheekrente.

Uit ervaring van andere landen blijkt dat het afschaffen in eerste instantie en grote dip veroorzaken, maar op de langere termijn een gunstig effect heeft.

Geen leuk bericht maar dat is de reden waarom de hypotheek aftrek langzaam maar zeker verlaagd wordt.
Pieter Voogt
Onbewust! De minister is eindeloos gewaarschuwd voor onder andere het effect van de verhuurdersheffing en het kabinet in brede zin is gewaarschuwd, onder andere door het IMF, dat de bezuinigingen onnodig streng waren. Alle partijen weten dat de hypotheekrenteaftrek de prijzen verhoogt zonder de bouw te stimuleren en dat het een gunstige tijd was om de hypotheekrente-aftrek versneld af te bouwen en om te zetten in een bouwsubsidie. Is niet gebeurd. Bewust slecht beleid op alle fronten.
veestapel
Bouwen met de grens open..
Advertentie