Advertentie
financiën / Column

Jaweh en de bonussen

De Tien Geboden, wie kent ze niet? Gij zult niet doodslaan, Gij zult niet echtbreken, Gij zult niet stelen…Afijn, ik ben het niet met allemaal eens, maar over het algemeen vormen ze voor mij een moreel richtsnoer dat ik begrijp en waaraan ik mij houd.

11 mei 2009

Nu is de kern van die Tien Geboden gelegen in het woord ‘gebod’. Met de autoriteit van een god heeft Jaweh ze aan Mozes meegegeven en er viel verder niet over te discussiëren.

 

Hoe zou het zijn geweest als Jaweh zou hebben besloten om met ‘principes’ te gaan werken? Zo van: ‘ik moet niet te dominant zijn, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en ‘principes’ bieden voldoende houvast om uit af te leiden wat wenselijk gedrag is en wat niet.’
Die aanpak zou waarschijnlijk tot een hoop discussie hebben geleid.

 

-‘David, is het vermoorden van Goliath niet tegen onze Principes?’
-‘Jawel Jaweh, in principe wel. Maar ik vond dat ik hier een uitzondering kon maken.’

 

Jaweh was wel goed, maar niet gek. Hij vaardigde tien richtlijnen uit en presenteerde die duidelijk als Geboden. Houd je hieraan en ik, Jaweh, vind je oké. Houd je hier niet aan en dan volgt straf.

 

Er was grote behoefte aan deze geboden, want in de tijd van Mozes was ‘het recht van de sterkste’ het belangrijkste morele richtsnoer. Jaweh vulde met zijn Tien Geboden het morele tekort van die tijd in. Zijn volgelingen hadden hier - al dan niet onbewust  - behoefte aan.

 

De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben vorige week het document ‘Principes voor beheerst beloningsbeleid’ gepresenteerd. Daarmee moet het ongegeneerde gegraai bij banken, in de vorm van bonussen - zeg maar: de moderne vorm van ‘het recht van de sterkste’ - een halt worden toegeroepen.

 

Uiteraard zijn die acht principes in dat onleesbare, vage en voor buitenstaanders haast onbegrijpelijke boekhouders-bargoens opgesteld dat de hele financiële sector beheerst. Neem nu eens principe 8: ‘In elke variabele beloningsstructuur is een bij een functie passende balans van maatregelen ingebouwd, teneinde de juiste prikkelwerking te waarborgen’.
Dan is dat ‘Gij zult niet stelen’ van Jaweh toch een stuk begrijpelijker.

 

De financiële sector geeft toe dat het ontbreken van duidelijke geboden heeft geleid tot dat perverse gedoe met bonussen. Onder leiding van de Commissie Maas heeft de sector een rapport opgesteld met heel wat krachtigere en duidelijkere maatregelen dan dat de twee toezichthouders DNB en AFM nu voorstellen in hun ‘principes’.

 

In haar eindrapport schrijft de commissie Maas dat haar voorstellen over het beloningsbeleid ‘nadrukkelijk niet het karakter (hebben) van zelfregulering. De Adviescommissie heeft, zoals gezegd, beoogd best practice aanbevelingen voor het Bankwezen te geven. Of en op welke onderdelen de wetgever, toezichthouders, accountants of anderen met aanvullende wet- of regelgeving willen komen, is uiteraard hun eigen verantwoordelijkheid.’

 

Je zou zeggen dat dit een impliciete schreeuw is om het morele tekort dat de sector voelt, in te vullen en dat de Jaweh-van-de-financiële-sector (de minister van Financiën) de aanbevelingen in wetten moet omzetten.

 

Jaweh, het volk vraagt om geboden!
Bij voorkeur duidelijke geboden ( bijvoorbeeld: ‘een bonus is nooit hoger dan zes maandsalarissen’ of ‘Bij verlies van de onderneming ontvangt geen enkele medewerker een bonus’).
Beitel die in stenen tafels en verordoneer Nout Wellink en Hans Hoogervorst de Haagse Berg Sinaï aan het Korte Voorhout te beklimmen om ze in ontvangst te nemen. Maar kom niet aan met ‘principes’, want die leiden alleen maar tot oeverloze discussies over de interpretatie ervan.

 

Paul Lensink

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harrie Nijland
Als Paul Lensink het boekje van de Duitse monnik Anselm Grün "de 10 beloften" zou gaan lezen dan zou zijn visie op die 10 geboden wellicht veranderen. Anselm schrijft dat de 10 geboden in feite helemaal geen verboden zijn, maar bemoedigingen, woorden, raadgevingen. Ik denk zelf dat Anselm hier gelijk heeft. Het zijn de mensen die elkaar geboden en verboden opleggen. Vaak in naam van God. God zelf geeft de mens volledige keuzevrijheid en daarbij dan ook de verantwoording om de gevolgen van onze keuzes onder ogen te zien en hiermee om te gaan. Godj is geen politieman die kijkt of mensen ergens een wet overtrede zodat hij ze kan bekeuren.
Paul Simons / Bestuurssecretaris
Volgens mij ging het artikel van Paul Lensink over de pseudo zelfregulrende afspraken binnen de bankensector naar aanleiding van de boussenproblematiek. De tien geboden golden daarbij enkel als illustratie. Is het niet typisch calvinistisch Nederlands, dat iedereen zich stort op zijn bijbelinterpretatie en niet ingaat op de essentie van zijn artikel: Als je de misstanden in de financiële sector wilt aanpakken is er duidelijke wetgeving nodig en geen halfzachte praatjes, farizeërspraatjes, om het maar in bijbelse tempeltermen te zeggen. Misschien wil iemand daar nog eens op reageren.
Men zou anders ook op het gekozen lettertype nog wel iets kunnen afdingen!!
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Paul Simons • bestuurssecretaris • 14.05.09 09:14

De moraal in dit deel van de wereld is wel geinspireerd vanuit het Christendom!

Zal niet toevallig zijn, sinds dat geen maatschappelijke rol meer speelt, dat het met moraal achteruit gekacheld is.

Tevens hoor ik onlangs in Netwerk dat Calvijn zelfs voor leningen een 5 punten voorwaarden had. De historie is dus altijd actueel! U wordt op uw wenken bediend dus.

Wetenschap en techniek gaan altijd vooruit. Moraal raakt gek genoeg alsmaar zoek, ondanks goede regels, die al keer op keer bedacht zijn.

Farizeërspraatjes? U heeft de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Jezus is dus de Farizeer?

Geen wonder dat het nog niet opschiet na 2000 jaar!


Alrik / Strategisch Analyst Financiele Dienstverlener Frankfurt
Geweldig!
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
De Tien Geboden, wie kent ze niet? Gij zult niet doodslaan, Gij zult niet echtbreken, Gij zult niet stelen…Afijn, ik ben het niet met allemaal eens, maar over het algemeen vormen ze voor mij een moreel richtsnoer dat ik begrijp en waaraan ik mij houd.
Nu is de kern van die Tien Geboden gelegen in het woord ‘gebod’. Met de autoriteit van een god heeft Jaweh ze aan Mozes meegegeven en er viel verder niet over te discussiëren.
---------
Het is De richtsnoer, het zijn De Universele Rechten van de mens in feite.

Trouwens, De Tien Geboden moet men ook nog met enig kennersoog lezen.
Het is namelijk "geboden" om even links en rechts te kijken voor je oversteekt.

Maar hoe we als samenleving die 10 punten moeten interpreteren is gauw uit te komen. Een prettig overzichtelijk A4-tje.
Geen oeverloos gekakel inderdaad.
Goh, wat een weldaad als dat de praktijk zou worden. Ieder jaar de troonrede mee afsluiten en bij alle toepasselijke aangelegenheden even als checklist toepassen.

Ieder die niet gehersenspoeld is, of een hersenafwijking heeft voelt die "10 Wenselijkheden" in zijn intern paspoort, waar Jaweh in al Zijn wijsheid de mens veiligheidshalve nog heeft mee toegerust.
Helaas is het morele verval een blokkade geworden voor die interne Normen en Waarden Tom Tom in ieder mens.
Ik ervaar de Tien Geboden ook een heel prettig kort samengevat richtsnoer. Het ontdoet alle optuiging, toegepast door Gods zelfbenoemd personeel op aarde, met als doel machtspositie te versterken met hel en verdoemenis als stok achter de deur.
M. Lekhof
God tegenwoordig ook al op binnenlandsbestuur??
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Waarom niet?
Scheiding kerk en staat is prima gewaarborgd.
God heeft geen logo (dat bedenken mensen) en is dus volstrekt neutraal!
Geloven in niks is ook een geloof.
Noch het een, noch het ander is te bewijzen.
Fanatieke gelovigen zijn alleen niet even consequent wat betreft deze benaming.
Enerzijds geloven, anderzijds hun "Geloof" beleven als voldongen feit.
Maar eigenlijk doen atheisten dat ook. Ze "geloven" niet in een God, maar beleven het eveneens als een voldongen feit.
Zijn er dus toch overeenkomsten tussen die twee groepen.

Advertentie