Lichte daling woonlasten grote gemeenten
In grote gemeenten dalen de gemeentelijke woonlasten dit jaar met gemiddeld 1 procent (3 euro) voor huurders en met 0,2 procent (1 euro) voor wooneigenaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
In grote gemeenten dalen de gemeentelijke woonlasten dit jaar met gemiddeld 1 procent (3 euro) voor huurders en met 0,2 procent (1 euro) voor wooneigenaren. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In Deventer stijgen de tarieven voor woningbezitters met 4,5 procent het sterkst. Huurders zijn met een stijging van 6,5 procent het slechtst af in Lelystad.
40 procent
Dat blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2017, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het COELO onderzocht de tarieven van 38 grote gemeenten, waar 40 procent van de Nederlanders woont.
Hoogste tarieven
De ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing dalen voor wooneigenaren tot gemiddeld 678 euro per jaar voor een meerpersoonshuishouden. Huiseigenaren in Deventer zijn dit jaar het slechtst af; daar stijgen de tarieven met 4,5 procent (35 euro per jaar) het sterkst. Amsterdam kent de grootste tariefdaling. De lasten dalen er dit jaar met 3,7 procent (27 euro). In Delft betalen huiseigenaren de hoogste tarieven (845 euro per jaar) en in Den Haag de laagste (549 euro).
Zaanstad duurste
Huurders betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten ook rioolheffing. In Lelystad stijgen dit jaar de tarieven met 6,5 procent (27 euro) het meest en in Nijmegen dalen ze het met 38,4 procent (36 euro) het meest. Huurders zijn wat de hoogte van de woonbelasting dit jaar het beste af in Nijmegen en het slechtst in Zaanstad. In Nijmegen betalen huishoudens 58 euro per jaar en in Zaanstad 562 euro.
Rioolheffing
In dertien grote gemeenten betalen huurders geen rioolheffing. In gemeenten die wel een rekening naar de huurders sturen, varieert het tarief voor zowel één- als meerpersoonshuishoudens van 28 euro in Oss tot 280 euro in Zaanstad. Ook huiseigenaren betalen met 280 euro in Zaanstad de hoogste rioolheffing. In Zoetermeer betalen huiseigenaren met 102 euro het laagste tarief van de 25 grootste gemeenten.
Afvalstoffenheffing daalt
De gemiddelde afvalstoffenheffing is met 277 euro 1,6 procent lager dan in 2016, toen deze heffing ook al daalde. Met deze heffing wordt de afvalinzameling en -verwerking betaald. Nijmegen is met 58 euro de goedkoopste van de grote gemeenten, maar dekt slechts twintig procent van de kosten uit de afvalstoffenheffing. Deventer is 358 euro de duurste gemeenten.
Uitschieters
De ozb stijgt dit jaar met gemiddeld 1,7 procent naar 237 euro, met ook hier uitschieters naar boven en naar beneden. Eindhoven heeft de ozb met 14,8 procent verhoogd en Ede met 5,8 procent verlaagd. In Den Haag betalen huishoudens met gemiddeld 127 euro het minst en Nijmegenaren met 519 euro het meest.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij woning bouw verenigingen de dure staf eruit en de huren kunnen veel zakken, Dus huurproblemen zijn simpel op te lossen. Ik hoef de verblijf tijden van een directeur bij een woning - coop toch niet uit teleggen dus weg met die hij of zij.