Huizinga wil vier of vijf waterschappen
Vier of vijf waterschappen in plaats van de huidige 26. Dat aantal noemde staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat tijdens een bijeenkomst van de ChristenUnie in Middelburg.
Omarmd
Voor de Unie van Waterschappen (UvW) komt het voorstel niet als een volslagen verrassing. Eind vorig jaar heeft de UvW het kabinet geadviseerd het aantal waterschappen terug te brengen. In dat advies is geen concreet voorstel genoemd, maar volgens woordvoerder Kees Meijer van de UvW rekent de koepelorganisatie op een halvering. ‘Het kabinet heeft dat voorstel omarmd’.
Bezuinigen
Volgens Meijer is het een antwoord op de vraag waar en hoe de waterschappen kunnen bezuinigen. Het kabinet overweegt 100 miljoen euro te schrappen op de rijksbegroting voor de waterschappen. Die denken deze bezuiniging te kunnen oplossen door efficiënter te gaan werken, de muskusrattenbestrijding over te nemen van de provincies en de voorbereidingskosten voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor eigen rekening te nemen en er flink in te investeren door middel van cofinanciering.
Licht
Persvoorlichter Karin van Rooijen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat er ‘geen licht zit tussen het voorstel van de UvW en Huizinga. De staatssecretaris heeft tijdens de bijeenkomst met de ChristenUnie het aantal van vier of vijf inderdaad genoemd, als mogelijkheid. Maar voorop staat dat de waterschappen efficiënter gaan werken en dat het aantal is gebaseerd op de stroomgebieden. Dat kan een aantal van vier of vijf opleveren, maar ook dertien of vijftien. Dat aantal is nog onderwerp van gesprek.'
Waarom pakt de staatssecretaris niet meteen door? Ik zou adviseren: Houdt per provincie 1 waterschap aan (zoals nu al in Friesland en Zeeland het geval is) en laat die fungeren als uitvoeringsorganisaties onder de verantwoordelijkheid van het provinciaal bestuur.
Op die wijze behoud je de technische know-how en de gebiedskennis van de huidige waterschappen, maar ben je wel af van de rompslomp rond waterschapsverkiezingen (waar de opkomst altijd heel laag is) en eigen belastingsstelsels.