Advertentie
financiën / Nieuws

Huizinga wil vier of vijf waterschappen

Vier of vijf waterschappen in plaats van de huidige 26. Dat aantal noemde staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat tijdens een bijeenkomst van de ChristenUnie in Middelburg.

21 januari 2010

Omarmd
Voor de Unie van Waterschappen (UvW) komt het voorstel niet als een volslagen verrassing. Eind vorig jaar heeft de UvW het kabinet geadviseerd het aantal waterschappen terug te brengen. In dat advies is geen concreet voorstel genoemd, maar volgens woordvoerder Kees Meijer van de UvW rekent de koepelorganisatie op een halvering. ‘Het kabinet heeft dat voorstel omarmd’.

Bezuinigen
Volgens Meijer is het een antwoord op de vraag waar en hoe de waterschappen kunnen bezuinigen. Het kabinet overweegt 100 miljoen euro te schrappen op de rijksbegroting voor de waterschappen. Die denken deze bezuiniging te kunnen oplossen door efficiënter te gaan werken, de muskusrattenbestrijding over te nemen van de provincies en de voorbereidingskosten voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor eigen rekening te nemen en er flink in te investeren door middel van cofinanciering.

 

Licht
Persvoorlichter Karin van Rooijen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt dat er ‘geen licht zit tussen het voorstel van de UvW en Huizinga. De staatssecretaris heeft tijdens de bijeenkomst met de ChristenUnie het aantal van vier of vijf inderdaad genoemd, als mogelijkheid. Maar voorop staat dat de waterschappen efficiënter gaan werken en dat het aantal is gebaseerd op de stroomgebieden. Dat kan een aantal van vier of vijf opleveren, maar ook dertien of vijftien. Dat aantal is nog onderwerp van gesprek.'

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Dit voorstel van Huizinga komt er op neer dat er per stroomgebied 1 waterschap komt. Waterhuishoudkundig is dat nog wel te verdedigen, maar in de bestuurlijke en organisatorische uitwerking voorspel ik een chaos. O.a. omdat de stroomgebiedgrenzen dwars door provincie- en gemeentegrenzen lopen.

Waarom pakt de staatssecretaris niet meteen door? Ik zou adviseren: Houdt per provincie 1 waterschap aan (zoals nu al in Friesland en Zeeland het geval is) en laat die fungeren als uitvoeringsorganisaties onder de verantwoordelijkheid van het provinciaal bestuur.

Op die wijze behoud je de technische know-how en de gebiedskennis van de huidige waterschappen, maar ben je wel af van de rompslomp rond waterschapsverkiezingen (waar de opkomst altijd heel laag is) en eigen belastingsstelsels.
Paul / projectleider
Omdat dan provinciegrenzen dwars door stroomgebieden lopen, met alle bestuurlijke drukte van dien...

Volgens mij moet de organisatie gebaseerd zijn op de taakuitvoering, besturing is volgend (misschien schokkend voor mr. Hak)
P.P. de Waal
Ik zou eerder de provincies opheffen dan de waterschappen.

In tegenstelling tot provincies hebben waterschappen een duidelijke taak en doen die (al eeuwen) naar behoren. Het eigen belastingsysteem staat daarbij garant voor een gedegen financiering van waterkeringen, waterbeheer en rioolzuiveringen.

Bij een provincie gaat dat van de grote hoop en concurreren beleidsthema's en politieke visies om prioriteit. Het nadeel daarvan is, dat het waterbeheer ondergeschikt kan raken aan thema's als vermindering van de lastendruk of het aflegt tegen andere beleidsprioriteiten. Het gevolg (zie Rijkswaterstaat) kan dan zijn: een miljardentekort op het onderhoud aan de primaire waterkeringen. In een land, waarvan c.a. 40% onder de zeespiegel ligt, zou ik zoiets niet aan algemene politieke overwegingen toevertrouwen. Een functionele democratie als het waterschap loopt dat risico in veel mindere mate.

Daarbij komt, dat waterschappen geen geld spenderen aan 'leuke' projectjes of vage beleidsnota's. Waterschappen hebben maar enkele taken, maar doen die dan ook over het algemeen uitstekend en uitermate efficiënt. Waarom zou je dat overboord gooien? Omdat iemand ineens met de term "bestuurlijke drukte" op de proppen komt? Waterschappen veroorzaken die drukte niet - integendeel.

Organisatie naar stroomgebied tenslotte is een gegeven, waar noch het Rijk, noch de provincies aan ontsnappen: het wordt door Brussel opgelegd. Kortom: of de provincies bewegen mee met de waterschappen, of ze overleven niet langer in de bestuurlijke drukte.
Gertjan van Wijk / oud burgemeester
Met 4 of 5 waterschappen los je nog niet de democratische legitimatie op.
De politiek doet tegenwoordig,sinds de laatste waterschapsverkiezingen wel mee, maar het blijft een geïsoleerd lichaam.
Het hoeft geen afwegingen te maken tov andere beleidsonderdelen in onze samenleving.
Er is ook nauwelijks een waterschap te vinden dat het percentage van de inflatiecorrectie hanteert, het gaat er boven dus.
Naast de nuttige taken en vlak die niet uit, blijft men doorgaan met 'de leuke dingen voor de mensen'.
Ik pleit derhalve voor het samen voegen van de waterschappen aan het eveneens te verminderen aantal provincies.
Paul / projectleider
Ik sla aan op 'die leuke dingen doen voor mensen'. Ik kom ze niet tegen in de begrotingen van waterschappen-zou de heer van Wijk voorbeelden kunnen geven?
arnold / financieel beleidsmedewerker
Kunnen we niet eens ophouden met veranderen? Laat eerst de voordelen eens duidelijk zijn voor weer weer wat overhoop wordt gehaald. Iedereen wordt doodziek van het feit dat alles ieder jaar anders moet. Pas op de plaats, geen nieuw beleid, want dat kost alleen maar geld.
Hans / Adviseur Publieke sector
YES! Eindelijk, goed voorstel! Maar waarom niet overgaan op 1 waterschap of volledig opheffen en onderbrengen bij provincies? En dan de provincies terugbrengen naar Noord, Oost, West, Zuid!
Advertentie