Advertentie
financiën / Column

Goudvis

In de Miljoenennota en de septembercirculaire staat dat het gemeentefonds in 2012 één procent minder is dan in het voorjaar in de meicirculaire werd gedacht. Nou én? Is iedereen vergeten hoe de groei en het accres van het gemeentefonds tot en met 2008 werkten?

23 september 2011

Tot en met 2008 was het heel gebruikelijk als de septembercirculaire voor het komende jaar één procent afweek van de meicirculaire. Sterker nog, de voorspelling voor 2009 van de september circulaire 2008 week 3 procent af van de voorspelling van de mei circulaire 2008. En de voorspelling voor 2008 van de september circulaire 2007 week 1,5 procent af van de voorspelling van de juni circulaire 2007. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

 

Tot en met 2008 kwamen de voorspellingen van de accressen zelden uit. Geen wonder, want die voorspellingen schommelden nogal. Waardoor er trouwens af en toe per ongeluk een voorspelling wél uitkwam... De weersvooruitzichten van de Enkhuizer almanak waren betrouwbaarder dan de accresramingen van het gemeentefonds. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

 

Tot en met 2008 hielden alle gemeenten een behoedzaamheidsreserve aan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerst betutteld dat die 208 miljoen euro moest zijn, en betuttelde later 104 miljoen euro. De provincies betuttelden lekker mee, en schreven precies voor hoe de gemeenten met die behoedzaamheidsreserve moesten omgaan. Nu is die behoedzaamheidsreserve gelukkig afgeschaft, maar dat betekent niet dat gemeenten ervan uit mogen gaan dat de voorspelling van de circulaires altijd uitkomt. Wees verstandig, raam behoedzaam.

 

Bovendien zijn er veel meer onzekerheden dan alleen het accres. Neem bijvoorbeeld de raming van het aantal bijstandsgerechtigden. De circulaires van Binnenlandse Zaken volgen daarin braaf de ramingen van het ministerie van Sociale Zaken. En het ministerie van Sociale Zaken volgt braaf de raming van het Centraal Planbureau. Zodoende is de raming lang niet meer actueel.

 

De Miljoenennota presteert het om te verwachten dat er volgend jaar 10 duizend bijstandsuitkeringen minder zijn dan nu. Een raming die duidelijk van enige tijd geleden dateert. Want sinds 2 maanden stijgt de bijstand weer fors. Voor sommige gemeenten is dat een voordeel, voor anderen een nadeel. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

 

Mijn goudvis thuis slokt al het voer dat ik ’s ochtends in zijn kom gooi, direct op. Ook extraatjes verdwijnen meteen in zijn bekje. Hij houdt er nooit rekening mee dat ik hem de volgende dag misschien vergeet te voeren, of te weinig geef. Maar gelukkig zijn gemeenten geen goudvissen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie