Advertentie
financiën / Nieuws

Nijmegen heeft beste rekenkamerrapport

De Lokale Lastenmeter van de gemeentelijke rekenkamer Nijmegen is verkozen tot het beste rekenkamerrapport 2015. De prijs, de Goudvink, werd vrijdag uitgereikt door NVRR-voorzitter Jan de Ridder.

20 november 2015

De Lokale Lastenmeter van de gemeentelijke rekenkamer Nijmegen is verkozen tot het beste rekenkamerrapport 2015. De prijs, de Goudvink, werd vrijdag uitgereikt door NVRR-voorzitter Jan de Ridder.

In de jaarlijkse door de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies georganiseerd wedstrijd liet Nijmegen drie andere genomineerden achter zich: Zeist, Wageningen en De Ronde Venen.

Gemeentelijke begroting

De  Lokale Lastenmeter is een door de gemeentelijke rekenkamer Nijmegen ontwikkeld digitaal instrument dat het mogelijk maakt de lokale lasten transparant te maken voor zowel inwoners als raadsleden. In de nieuwste webversie zijn, naast de lokale lasten van de inwoners, nu ook de lasten voor bedrijven opgenomen. Dat biedt de mogelijkheid te zien wat veranderingen in tarieven betekenen voor bedrijven en voor de gemeentelijke begroting.

Reële vergelijkingen

Raadsleden kunnen de Lokale Lastenmeter gebruiken om de effecten van de begrotingsvoorstellen op de verdeling van de lasten zichtbaar te krijgen en eventueel zelf alternatieven te ontwikkelen. Met de woonlastenmeter zijn ook reële vergelijkingen met andere gemeenten mogelijk.

Interesse van KING

Zes gemeenten zijn inmiddels aangesloten bij de Woonlastenmeter van de gemeentelijke rekenkamer Nijmegen: Deventer, Hollands Kroon, Landgraaf, Lingewaard, Overbetuwe en Tilburg. Tien andere gemeenten overwegen volgens Marcel van Dam van de rekenkamer Nijmegen zich ook aan te sluiten. ‘En KING heeft belangstelling getoond in het instrument’, zei hij tijdens de uitreiking van de Goudvink in Amersfoort.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans van der Leeuw / Bewoner
Mooi vormgegeven; onduidelijke keuzemogelijkheden; contact link naar de maker(s) werkt niet.

Helaas: goed bedoelt, maar sterft in schoonheid.
lsmeeders
@Hans van der Leeuw. Over schoonheid gesproken:

bedoelt = bedoeld
Advertentie