Advertentie
financiën / Nieuws

Gevolgen Lente-akkoord nog steeds onduidelijk

Het al dan niet controversieel verklaren van beleidsonderwerpen is van invloed op het accres van het gemeentefonds, aldus woordvoerder VNG Arjen Konijnenberg.

15 mei 2012

Gemeenten die zitten te springen om duidelijkheid over de gevolgen van het Lente-of Kunduz-akkoord moeten nog een paar weken geduld hebben. Pas bij de meicirculaire – die naar verwachting de eerste week van juni verschijnt – wordt duidelijk hoeveel het Gemeentefonds gaat krimpen.

Controversieel
Die onduidelijkheid heeft te maken met de nog lopende onderhandelingen over het Lente-akkoord. Het betreft vooral de bezuinigingen van 12 miljard die daarin zijn afgesproken en de gevolgen van het akkoord voor de decentralisaties, zoals de Wet werken naar vermogen (Wwnv) en de Jeudgzorg. Daarnaast is het al dan niet controversieel verklaren van onderwerpen van invloed op het accres van het gemeentefonds, aldus woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Arjen Konijnenberg.

Gevolgen decentrale overheden
Dit is duidelijk geworden tijdens het Bestuurlijk overleg financiele verhoudingen (Bofv) met VNG, Interproviciaal overleg (IPO), de Unie van Waterschappen en de demissionaire CDA-ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Liesbeth Spies (BZK). De Tweede Kamer stelt op 29 mei de lijst met controversiële beleidsonderwerpen vast. Rond 1 juni is er een volgend overleg met de bewindslieden gepland. VNG en IPO hopen dan op meer duidelijkheid over de precieze gevolgen van dat akkoord voor decentrale overheden.

Schatkistbankieren
In het laatste bestuurlijk overleg is ook gesproken over het verplicht schatkistbankieren en de wet Houdbare overheids financien (Wet HOF). 'We hebben onze standpunten uitgewisseld, maar er zijn geen besluiten genomen', stelt IPO-woordvoerder Sander Hage. 'De standpunten zijn voorlopig niet gewijzigd.' De komende weken wordt ambtelijk nader overleg gevoerd.

Aantasting autonomie
Zowel VNG als het IPO zijn tegen het verplicht schatkistbankieren. Zij vinden het een fundamentele
aantasting van de autonomie van de decentrale overheden. De wet HOF levert een te grote beperking van de investeringsruimte voor gemeenten en provincies op.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
De opmerkelijkste uit het kunduz-akkoord ontbreekt nog in het rijtje, het schrappen van de huishoudtoets alsof het een voorgenomen wetwijziging was, terwijl deze deel uit maakt van de huidige wetgeving. Deze is ingevoerd per 1 januari 2012 en heeft tot diverse afwijzingen van bijstand geleid, tevens is er de overgangssituatie welke per 1 juli afloopt. Aangezien de zoveelste haagse vakantie, oh sorry, het reces, belangrijker was dan even doorpakken op het eerste akkoord, zitten al deze mensen nog te wachten op duidelijkheid van hun volksvertegenwoordiging. Dat de gemeenten nu in een juridische impasse terecht zijn gekomen, je kan tenslotte niet een uitkering afwijzen of toekennen op basis van ondeugdelijk uitgevoerde wetgeving, maakt het kunduz-clubje kennelijk niet uit. Hoelang moeten deze mensen nog wachten tot ze recht hun recht krijgen? Of moet na de wettelijke termijn een besluit genomen worden dat juridisch kant noch wal raakt?
Mene Tekel
Redactie; Om te beginnen moet u niet zo slaafs volgen. Het Kunduz akkoord was een vinding van de media en precies raak. Er is niets lenteachtigs aan die afspraak tussen clubjes die eventjes geld uit de zak der burgers gaan kloppen. Alleen als je aan de geeuwhonger ligt krijg je mogelijk dispensatie, maar dat is meer voor de vorm. Er is niks onduidelijks aan want die 3% norm moet en zal worden ingevuld en dat kost een heleboel geld. Dat geld zal voor het grootste deel uit bezuinigingen komen en de hervorming op het gebied van uitkeringen en arbeidsrecht. Daar zit geen woord Chinees tussen. Maar nu gaan het ze in de benen zitten want de verkiezingen komen er aan. Aleen D66 en de CU gaan manmoedig naar het hakblok. Dat maakt voor hen niks uit want ze blijven hetzelfde qua omvang. Stemmers uit gewoonte hebben ze. Het CDA gaat door de wrongel met of zonder akkoord. Niet de PVV maar zij zijn onbetrouwbaar. Vurige leugenaars in een mooi pak. Ze denken dat ze met de duivel hebben gevreeën maar dat zijn ze nadrukkelijk zelf.

Alles wat ooit collectief was gaat voor de sloop. Geen idee dat een appeltje voor de dorst ooit als nuttig werd ervaren. Nee, schrapen en schrappen tot op de bodem en verder. Een kale burger met net voldoende om in leven te blijven dat zet pas zoden aan de dijk, zo is het credo. De werklozen in Spanje en Griekenland worden snel verborgen achter het aantal inwoners in Europa, dat scheelt getalsmatig in de negatieve score. Wientjes heeft groot gelijk met zijn opmerking over het gebrek aan niveau in de politiek. We hebben daarnaast in feite de meest ondemocratische constitutie. We kiezen wat vertegenwoordigers en voor de rest niets, helemaal niets. De PVDA vindt een gekozen burgemeester voor de dommen. Ze zouden nooit meer aan de bak komen en dat weten ze.

Lenteakkoord? Het is hardop winter in Den Haag, wacht maar af.
Advertentie