Advertentie
financiën / Nieuws

Geen extra budget voor kwetsbaren arbeidsmarkt

De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.

03 oktober 2018

De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.  

Geld eerder op

GroenLinks kaartte de zaak aan na artikelen in Binnenlands Bestuur waaruit bleek dat de pot met geld van het Europees Sociaal Fonds, waarmee toeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt wordt betaald, drie jaar eerder op was dan voorzien. CDA, D66, CU en VVD stemden tegen de motie, net als de PVV. 

 

Jobcoaches ontslagen

Het ging om 363 miljoen euro Europees geld en 363 miljoen Nederlands geld, totaal 726 miljoen. Daarvoor zou de toeleiding naar de arbeidsmarkt van kwetsbare jongeren (die daarmee begeleiding krijgen naar hun eerste baan en ook tijdens het werk), statushouders, en langdurig werklozen worden betaald van 2014 tot 2020. Maar eind 2017 bleek dat geld al op, waardoor scholen job- en stagecoaches moesten ontslaan.  

 

Ergste nood

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale zalen, VVD) beloofde voor de zomer dat er een oplossing zou worden gezocht met scholen en gemeenten. Maar GroenLinks vond dat er nog geen stappen genomen waren en wilde de regering dwingen afspraken te maken. Wel ligt er een motie van de ChristenUnie die tijdens de Algemene Beschouwingen op initiatief van Gert-Jan Segers 17 miljoen euro voor het jaar 2018 vrijmaakte om de ergste nood te lenigen. Daarom ontraadde het kabinet ook voor de GroenLinks-motie te stemmen. 

 

Te weinig 

Volgens Lisa Westerveld (GroenLinks) schiet het voorstel van Segers echter tekort. ‘Het is een eenmalig bedrag waarbij het ook nog de vraag is of het geld wel terechtkomt bij de kinderen en jongeren die die financiële ondersteuning nodig hebben. En daarbij: 17 miljoen euro vrijspelen klinkt daadkrachtig, maar een programma van deze omvang red je er niet mee.’ Eerder riep de  Europese fractie van de PvdA de Nederlandse gemeenteraadsfracties op massaal vragen te stellen over de kwestie en dat is in tientallen gemeenten gebeurd, vaak in samenwerking met GroenLinks, de SP en D66. Dat is inmiddels in drie provincies en dertig gemeenten gebeurd, laat de PvdA weten.  

 

Helft gemeenten voorziet problemen 

De helft van de gemeenten waar die vragen zijn gesteld, laat in antwoorden op de raadsvragen weten dat het wegvallen van het ESF-geld nare gevolgen zal hebben, meldt de PvdA. Stage- en jobbegeleiders verliezen hun baan of een flink aantal werkuren. Jongeren verliezen hun externe jobcoach en zullen wellicht eerder uitvallen, zo verwachten zij. De andere gemeenten zeggen andere financiering gevonden te hebben. Een aantal gemeenten vindt ook dat scholen het probleem van nazorg aan de leerlingen maar moeten oplossen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie