Raad Apeldoorn bewust onjuist geïnformeerd
Waarschuwingen werden genegeerd, de plannen voor woningbouw in Apeldoorn waren onrealistisch en de gemeenteraad werd onvolledig en onjuist gerapporteerd.
Waarschuwingen werden in de wind geslagen, de plannen voor woningbouw in Apeldoorn waren onrealistisch en de gemeenteraad werd onvolledig en onjuist gerapporteerd.
Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies van de raadsenquête in de gemeente Apeldoorn naar de grote tekorten op grondaankopen. Het rapport is donderdagavond gepresenteerd. In het slechtste geval dreigt de gemeente 200 miljoen euro te verliezen.
Geldmachine
Het grondbedrijf, waarin de aangekochte gronden van de gemeente geboekt staan, moest een geldmachine zijn, zoals in veel gemeenten. Toen vanaf 2006 in Apeldoorn ambtenaren aan de bel trokken omdat kavels veel minder verkocht werden, sloeg het college deze waarschuwingen in de wind. De opbrengsten uit het grondbedrijf waren nodig voor de volgens de onderzoekscommissie onrealistische ambities van de gemeente. Zo werd in 2009 nog gedacht dat in Apeldoorn jaarlijks 900 woningen gebouwd zouden worden. Dit ondanks het aandringen van ambtenaren om dit getal op hooguit 500 in te schatten.
Bewust onjuist
Volgens commissievoorzitter Henk van den Berge heeft het college de gemeenteraad ,,bewust onjuist geïnformeerd'' over de vertraagde uitgifte van kavels op bedrijventerrein Beekbergsebroek. Ook verzweeg het college een negatief resultaat van 15 miljoen euro. De crisis op de woningmarkt bracht de problemen uiteindelijk aan het licht en versterkte deze.
Initmidatie
Ook was er kritiek op de rol van wethouder Rob Metz (VVD) die vaak op de stoel van ambtenaren ging zitten. Ambtenaren voelden zich daardoor geïntimideerd.
Lijdzaam
Het college van Apeldoorn wilde donderdagavond nog niet inhoudelijk reageren. ,,Dit rapport verdient een grondige bestudering'', zei waarnemend-burgemeester Hans Esmeijer. Hij raadde de raadsleden aan hetzelfde te doen. De commissie concludeerde namelijk ook dat de raad te lijdzaam was en niet ingreep.
De gemeenteraad debatteert op 2 februari over het rapport.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Echter bij de Overheid komt elke bestuurder weg met een aftreden. In heel veel gevallen behoeven ze zerfs niet af te treden.Ingeval van aftreden hebben ze binnen 6 mnd, tot 1 jr bij andere Overheden weer andere maar gelijkwaardige functies. Ik denk bijvoorbeeld aan Cohen met de miljarden overschrijdingen bij de A'damse metro. Hij kon rustig blijven zitten, ook de Wethouders en ook de Gemeenteraadsleden. H.Borghouts als Com v.d.Kon n NH verspeelde ca € 100 milj in de Ishave. Hij werd vervolgens notabene voorgedragen als Voorziter van het A.B.P. en nog weer later als 1e Kamerlid. De rij is nog veel langer. Thans speelt de kwastie Staal van Vestia. Een giga salaris, en Vestia gaat kennelijk voor 1 a 2 miljard het schip in.
Het verhaal wordt te lang als alle voorbeelden en grensgevallen zouden worden opgesomd. Maar al deze lieden hebben een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en krijgen megalomane trekjes. Kritiek wordt dan arrogant afgedaan als "kwatsch". Het zou een goede zaak zijn dat er uberhaupt (een strafrechtelijk) onderzoek wordt ingesteld als begrotingen met een X ( 25 % ???? ) percentage worden overschreden, danwel er een X percentage verlies (25 % ?????? ) wordt geleden.
Zelfs een politie agent wordt het vuur zeer nader aan de schenen gelegd ingeval hij zijn wapen gebruikt. Zo'n agent moet soms snel en ook nog in emotionele situaties handelen. Bestuurderen hebben tijd, laten zich uitgebreid adviseren. Kortom m.i.zou het gewenst zijn om een onderzoek te starten
( gelijk vliegtuigongelukken, agenten e.d.) naar aansprakelijkheid en of strafbaarheid van bestuurders. Ik ben niet va Groen Links. Ben wel ambtenaar geweest en Raadslid. Het is mij inmiddels heel wel duidelijk dat er vele ( niet alle) bestuurderen zijn die uiterst gemakzuchtig met geld om gaan.