Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeenten worden creatiever door bezuinigingen'

Veel Nederlandse gemeenten zien de komende bezuinigingen op de begroting als kans. Dit is de conclusie van een inventarisatie van adviesbureau Berenschot onder dertig gemeentesecretarissen, die dinsdag is gepubliceerd. ,,Gemeenten zullen meer en creatiever moeten gaan samenwerken, om het kwaliteitsniveau van gemeentelijke dienstverlening te kunnen handhaven.''

26 oktober 2010

Vier miljard
Gemeenten moeten de komende jaren flink gaan snijden in hun begrotingen. In totaal moet er vier miljard euro bespaard worden. De ondervraagde gemeenten zullen gemiddeld 7,6 procent van hun begroting gaan inleveren. Dit moet volgens meer dan de helft van de ondervraagden gerealiseerd worden door de ,,versobering van het huidige beleid.'' Besparingen op welzijn, openbare ruimte en cultuur worden daarbij als voorbeelden genoemd.

Minder gemeenten

96 procent van de gemeenten verwacht als gevolg van de kortingen op de begroting dat het aantal gemeenten de komende jaren zal dalen. ,,Doordat gemeenten 'meer met minder' moeten doen, zal de drang naar samenwerking en samenvoeging toenemen'', aldus Berenschot.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben ook als overheidsdienaar blij met de conclusie van bureau Berenschot. Natuurlijk zullen de bezuinigingen op een aantal fronten pijn doen, maar ze bieden ook kansen. Zo wordt de hoge werkdruk bij gemeentes en provincies niet veroorzaakt doordat er meer diensten geproduceerd moeten worden dan feitelijk haalbaar is, maar de oorzaak ligt juist in de loodzware bureaucratie, de stroperige procedures met veel parafen, de eindeloze vergaderingen en de deadlines waarbij vaak onvoldoende rekening gehouden wordt met het stroperige proces. Er wordt ook veel te veel beleid ontwikkeld dat nooit tot uitvoering leidt. Of het werk wordt gewoon driedubbel gedaan uit prestige-overwegingen. Veel modieus duurzaamheidsbeleid wordt zowel op EU-, provincie-, rijks-, als op gemeenteniveau ontwikkeld. Zonde van het geld en de inspanning. Duurzaamheid is belangrijk, maar het moet niet worden vorm gegeven in dikke beleidsnota's en eindeloze symposia, maar in concrete maatregelen waarvoor draagvlak bestaat in de samenleving. De werkdruk bij gemeentes kan m.i. verlaagd worden door verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen, het aanwezige vakmanschap beter op waarde te schatten en te snijden in de stroperige managementlagen. Ik zou willen zeggen: gemeentebesturen investeer in je vakspecialisten, geef ze kansen en verantwoordelijkheid. Als het werkplezier toeneemt en mensen weer resultaat zien van hun werk, dan stijgt vanzelf de output en daalt het ziekteverzuim. Hou het simpel en durf keuzes te maken en gecalculeerde risico's te nemen.
Advertentie