Advertentie
financiën / Nieuws

Fakton: 'Gemeente moet als belegger denken'

Analyseren waar de stad behoefte aan heeft en bij die kansrijke projecten de juiste financiers zoeken. Daarvoor pleit Peter van Bosse, partner bij Fakton.

21 maart 2012

Gemeenten moeten niet als ontwikkelaar, maar als belegger optreden in hun stad: Analyseren waar de stad behoefte aan heeft en bij die kansrijke projecten de juiste financiers zoeken. Daarvoor pleit Fakton financiële vastgoedregisseurs na analyses bij circa honderd Nederlandse gemeenten.

Bestaande stad

Er is een mindshift nodig, zegt Peter van Bosse, partner bij Fakton. ‘Gemeenten moeten stoppen met het voorfinancieren van nieuwbouwprojecten. Ze moeten focussen op de bestaande stad, op de sloop en nieuwbouw die nodig is om de binnenstad in stand te houden.’

Weglekken

Bij gemeenten ontbreekt die visie, zegt Van Bosse. Ze zitten vast aan de erfenis uit het verleden, de vele meters bouwgrond waar door de economische crisis niets mee gebeurt, afgezien van het weglekken van miljarden aan rentelasten.

Helft schrappen

Uit de analyses van Fakton blijkt dat het aanbod van bouwgrond op dit moment het dubbele bedraagt van de vraag. Gemeenten moeten de helft van hun ruimtelijke programma schrappen, is dan ook de conclusie van het adviesbureau.

Kaasschaaf

Dat gebeurt niet, volgens Van Bosse. ‘Veel gemeenten houden vast aan hun uitlegplannen en denken dat de vraag straks wel weer komt. Met de kaasschaafmethode halen ze hier en daar een onsje eraf. Maar als je gemeenten vraagt wie de toekomstige bewoners van die wijken zijn, wat nu eigenlijk de vraag is, dan hebben ze dat niet scherp.’

Waardeontwikkeling

Er is teveel aanbod en op de verkeerde plek, meent hij. ‘Voor mensen die buiten de stad willen wonen zijn er huizen genoeg. Om de waardeontwikkeling en leefbaarheid in de stad te vergroten, moet je juist binnenstedelijk investeren.’

Geld beschikbaar

Daar is absoluut geld voor beschikbaar in de markt, meent Van Bosse. ‘Vanuit de regierol moeten gemeenten naar projecten kijken als een beleggingsobject. Dan moet je dus met goede analyses komen en op basis van marktonderzoek bepalen of een project op termijn rendeert. Als dat het geval is, is het ook eenvoudiger om geld op te halen bij partijen waar nog wel kapitaal is. Bijvoorbeeld institutionele beleggers en energiebedrijven.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Er werken uitstekende economen binnen veel Nederlandse gemeenten. Dat kun je wel zien aan al die tekorten en het onnodige uitgavenpatroon. Een kleuter van 4 kan beter rekenen dan dit soort mensen. Die is namelijk nog niet bedorven door het gedachtegoed wat heerst in het huidige onderwijs.
Han IJssennagger / Lokaal politicus
Hoe haalt deze man het in zijn hoofd om te roepen, dat er genoeg huizen zijn voor mensen die buiten de stad willen wonen. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Omdat het aanbod juist veel te laag is, zijn de prijzen in de randstad voor een woning buiten de stad met een tuin ( ik neem tenminste niet aan, dat de mensen die in de stad niet in een flatje willen wonen, dat buiten de stad wel zouden willen!) voor de gemiddelde burger niet meer te betalen. Er moeten buiten de stad juist veel woningen met ruime tuin gebouwd worden. Daar is veel vraag naar. Vele bruikbare woningen in de stad afbreken om daar voor veel geld iets meer voor terug te bouwen lost de woningnood niet op. Nederland is het enige beschaafde land ter wereld, waar dankzij ons verguisde ruimtelijk ordeiningsbeleid na WOII nog woningnood heerst!
Sjoerd Visser
In Almelo kan de Gemeente heel veel geld gebruiken. Die heeft namelijk ook zo’n probleem waardoor er niet alleen gaten in de stad zijn ontstaan, maar ook in de begroting. Daarom stel ik u voor om massaal naar Almelo te komen om te kijken hoe het NIET moet. Breng dat dan ook eventjes aan het verstand bij die “meederheid” van de door de Rekenkamer verfoeide bestuurscultuurlieden…want die leren NIETS van leermomenten die een Rekenkamer zelfs als oplossing voordraagt. Men gaat door met onzinnige bouw, koste wat het kost !!!

Als u tijdens uw bezoek 1 euro wilt spenderen voor de Voedselbank en de stichting Boodschappenmand, alsmede aan de vrijwilligersstichting Almelo Sociaal…dan heeft U met uw ramptoerismebezoek véél méér bijgedragen aan een steeds grotere armer wordende groep mensen aan de onderkant van de maatschappij…dan deze gemeente ooit heeft gedaan.

Ik dank u voor uw vrijwillige BROODNODIGE bijdrage, want vooral in Almelo is de groep mensen in de minima al meer dan 20 procent…en rap stijgende. Helaas heeft de samengestelde verfoeide bestuurscultuur “meerderheid” van de grote politieke partijen (óók in Almelo) hele andere prioriteiten en stellen de mensen op de laagste plaats…letterlijk en figuurlijk. Men maakt hier (toekomst)problemen bij en lost decennia oude problemen nog steeds niet op…maar dekt ze toe met duurdere lapmiddelen. Tel uit hun EN uw verlies !!!
Advertentie