Advertentie
financiën / Column

Gemeenten hebben zich laten verleiden tot speculatie

De crisis heeft ervoor gezorgd dat het financiële wanbeleid van gemeenten is blootgelegd.

08 mei 2013

Veel gemeenten hebben het financieel zwaar. Verlies op grondexploitaties door de crisis wordt als een van de hoofdoorzaken naar voren geschoven. Maar is dat zogenaamde ‘verlies’ wel de echte boosdoener? Hoe zit het met het financieel beheer binnen deze gemeenten? Hebben sommige gemeenten zichzelf misschien rijk gerekend en moet men daarvoor nu de prijs betalen?

Sommige gemeenten hebben jarenlang de waarde van hun grond voor veel te hoge bedragen in de boeken gezet. Er werd niet met een actuele of reële waarde gerekend, maar met een verwachtingswaarde: de waarde die men dacht dat de grond bij verkoop weleens zou kunnen opbrengen. Speculatie noemen we dat. Daarmee werd kunstmatig financiële ruimte gecreëerd en werden onomkeerbare stappen gezet in de gemeentelijke uitgaven. Er zijn zelfs gemeenten die jarenlang structurele bijdragen verlangden van hun grondbedrijf ten behoeve van de begroting. En in die gemeenten gaat het nu pijnlijk mis.

Wat de crisis werkelijk heeft ‘veroorzaakt’, is dat deze het financiële wanbeleid binnen deze gemeenten heeft blootgelegd. De crisis is niet de werkelijke oorzaak; dat bewijzen de gemeenten die wél hun begroting sluitend krijgen en die geen last hebben van zogenaamde verliezen.

Eén van die gemeenten is Etten-Leur, gelegen in Brabant, met zo’n 42.000 inwoners. Al in de jaren voor de crisis werd daar een gezonde discussie gevoerd. Wat als er op een gegeven moment geen behoefte meer is aan bouwgrond of bedrijventerreinen? Wat als de gemeente krimpt in plaats van groeit en het gemeentelijk grondbedrijf ‘opdroogt’? De jaren ’80 hadden immers al eerder laten zien dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien en dat grond ook in waarde kan verminderen.

De ambtelijke organisatie gaf al voor de crisis een duidelijk signaal aan de bestuurder af: voor een gezonde financiële huishouding moet je alleen het geld uitgeven dat je hebt verdiend. Geen geld uitgeven dat je dénkt te gaan verdienen. Deze boodschap werd (en wordt nog steeds) door de lokale politiek omarmd: Etten-Leur besloot om niet uit te gaan van een blijvende waardestijging van grond. Zelfs gronden die, met het oog op toekomstige stadsontwikkeling, aangekocht waren voor €15,- per vierkante meter gingen voor de landbouwwaarde van €4,25 in de boeken. Dat bleef de boekwaarde zolang er geen concrete bouwplannen waren.

Ook gaat men er sinds die tijd van uit dat het grondbedrijf geen bijdrage levert aan de gemeentelijke begroting. Winsten op gronden zijn opzij gezet ten behoeve van voorzieningen om eventuele, toekomstige waardedalingen op te vangen. Deze conservatieve benadering getuigt van een groot verantwoordelijkheidsbesef van bestuurders en ambtenaren jegens de samenleving. Het is vooral deze benadering waardoor Etten-Leur veel minder financiële problemen heeft dan veel van haar collega-gemeenten.

De vraag is waarom deze gemeente zich niet heeft laten verleiden tot speculatieve grondwaardering. Wat in ieder geval opvalt, is de goede verstandhouding tussen College en Raad enerzijds en de ambtelijke organisatie anderzijds. Op gezette tijden worden raadsleden inhoudelijk direct geïnformeerd door de ambtelijke vakmensen. De filosofie daarachter is dat een neutraal en volledig geïnformeerde Raad tot betere besluitvorming kan komen. Ambtenaren hebben daarbij het gevoel vrijuit te kunnen spreken en worden door bestuurders serieus genomen. “Je hoeft hier niet bang te zijn om met slecht nieuws te komen”, zegt een van hen.

Dat maakt het mogelijk dat de neuzen van bestuurders en ambtenaren dezelfde kant op staan én gericht zijn op de lange termijn. Ambtenaren, wethouders en raadsleden spreken elkaar aan: ‘is dit nu echt wel het beste voor onze gemeente?’ En natuurlijk, politici in Etten-Leur willen net zo goed ‘scoren’ bij het publiek als hun collega’s in andere gemeenten. Maar blijkbaar altijd met in acht name van het lange-termijnbelang.

Basile Lemaire is bestuurskundige en auteur van het onlangs verschenen boek “Ballen (m/v) op het blok: succesgericht veranderen binnen overheden

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben / Ambtenaar in algemene dienst
Ook de nuancering in de ingezonden reactie van de heer Voermans dient mijns inziens enige nuancering te krijgen.

Er is een verschil tussen de ruimtelijke/economische ontwikkeling die een gemeente c.q. de politiek voorstaat en de wijze waarop je dat financieel vertaalt c.q. de financiële huishouding over je grond(beleid) voert. Daar gaat dit artikel namelijk over. Discussie over ruimtelijke ontwikkeling is goed. Het maakt niet uit of dit nu van binnenuit of vanuit de burgers uit een gemeente komt. Immers de gemeente bestaat uit burgers en bedrijven. Kennelijk heeft bij deze gemeente de synergie tussen de politiek/het bestuur en het ambtelijk apparaat er toe geleid dat men altijd een reëel beeld voor ogen is blijven houden en zich niet heeft laten verblinden met grote winsten in de toekomst en dat verdient lof.

Henri Vos / belastingbetaler
Een duidelijk geschreven artikel, ook leesbaar voor de (onroerend goed) belastingbetaler. Ik hoop dat men er wat van opsteekt !
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Ze vaarden jaren lang hun eigen koers. Wanbeleid of corruptie. Het schip is langzamerhand zinkende!. De ozb word op gedreven,om zo de bevolking nog verder uit te kleden. Ik noem het de macht positie van maffia strijders. Het word tijd dat de bevolking de ogen open gaan, en opkomen voor hun eigen nageslacht!. De ramp is langzamerhand niet meer te overzien. De corruptie krijgt de overmacht. Foute bestuurders, politie , justitie , het O.M allen raken verwikkeld in dubieuze praktijken. De macht positie bedekt met de werkelijkheid!. Het topje van de ijsberg!. Bestuurders die de bevolking niets in tel hebben, jaren lang hun eigen koers vaarden , hoe nu verder. De verantwoordelijke moeten het veld ruimen!. Weg met deze maffia kliek. Recht voor z'n raap!. Klokkenluider corruptie praktijken, Hoogeveense bestuurders . . Vriendelijke groet, H. Okken. Drenthe.
Paul / projectleider
Goed hoor zo'n oplettende gemeente. Ik mis een beetje evenwicht in het verhaal. Een begroting gaat om evenwicht op alle beleidsvelden in de tijd. Als je dan allerlei potjes gaat maken...dat is ook heel kostbaar.
Willem / D66
Spijker, kop, raak!



En zo'n beetje alle politieke partijen hebben zich hier ook wel op de een of andere manier 'schuldig' aan gemaakt. Misschien gezien de tijdgeest van voor de crisis ook wel verklaarbaar. Blijkbaar waren het niet alleen financiële instellingen met hun ongezonde hypotheekconstructies, woekerpolissen, winstverdriedubbelaars voor wie het niet op kon. Of de particulieren die gretig ingingen op dergelijke producten zonder ze te begrijpen.



Nu moet er overal hard afgewaardeerd worden met alle problemen van dien. Ik geloof wel dat het politiek-ambtelijke kortzichtigheid was, niet dat het met opzet is gebeurd. Het is op z'n minst erg naïef beleid geweest. Laten we er vooral lering van trekken en scherp blijven op wat onze bestuurders en ambtenaren doen. Als Etten-Leur het kan, moeten andere gemeenten het natuurlijk ook kunnen.
Insider / ...
Wat nou als je als gemeente te maken hebt met een narcistische, megalomane en zeer dominante wethouder..........
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Goed artikel.
P. Voermans / secretaris Stichting Oosthoek Natuurlijk.
Dit artikel behoeft enige nuancering.

De gezonde discussie waar in het artikel over gesproken wordt is stevig aangezwengeld door burgers en kwam zeker in eerste instantie niet van binnenuit.

In 2006 stelde Etten-Leur in het Streekplan “Brabant in Balans” een ruimtebehoefte te hebben van 40 ha aaneengesloten gebied voor de realisatie van de, in haar ogen zeer noodzakelijke, uitbreiding van haar bedrijventerrein.

Daartoe had men een agrarisch gebied in het vizier ten zuiden van de A58, gedeeltelijk gelegen op grondgebied van gemeente Rucphen.

De bewoners van dit gebied verenigden zich en kwamen met overtuigende argumenten ( inderdaad: "bomen groeien niet tot in de hemel", "conjunctuur" en demografische toekomst" ) tegen deze plannen. Het is uiteindelijk de Provincie geweest die, de argumenten aanhorend, in 2010 middels de verordening ruimte en structuurvisie, een streep door de plannen heeft getrokken. Gemeente Etten-Leur is tot nagenoeg het laatste moment groot voorstander gebleven van grootschalige uitbreiding.



Google : Oosthoek Etten-Leur of Oosthoek Sprundel.

Advertentie