Lagere overheden hebben 70 miljard schuld
De decentrale overheden hebben een schuld van 70 miljard euro. Dat is 40 procent meer dan in 2006 en het tekort blijft oplopen.
De schuld van de decentrale overheid loopt op. Gemeenten, provincies, waterschappen stonden in het eerste kwartaal van dit jaar samen meer dan 70 miljard euro in het rood, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de totale schuld van deze overheden 50,3 miljard euro, nu is dat 70,5 miljard euro. Dat betekent dat in 7 jaar tijd de schulden met 40 procent zijn gestegen. Volgens het CBS hebben de decentrale overheden sinds 2001 ,,jaarlijks een tekort op hun lopende en kapitaalrekening’’. Dat houdt in dat er meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt, waardoor de schulden stijgen. ,, Dit is vooral het gevolg van de crisis en daarmee samenhangende bezuinigingen’’, aldus het CBS.
Gemeenschappelijke regelingen
Gemeenten hebben inmiddels gezamenlijk ruim 52 miljard euro schuld, provincies bijna 6 miljard, waterschappen bijna 7,5 miljard en de zogenoemde gemeenschappelijke regelingen ruim 5 miljard. De gemeenschappelijke regelingen zijn overigens samenwerkingsverbanden tussen voornamelijk gemeenten, zoals Drechtsteden en Holland Rijnland. Ze werken samen op bijvoorbeeld het gebied van afvalverwerking en openbaar vervoer.
Geen record
De schuld van 70 miljard euro is overigens geen absoluut record. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw schommelde de schuld van de decentrale overheden regelmatig tussen de 70 en 80 miljard euro. Die schuld was toen zo hoog omdat gemeenten geld leenden bij het Rijk, om zo woningcorporaties te financieren.
Woningwetleningen afgelost
,,Tot het midden van de negentiger jaren van de vorige eeuw werden de woningcorporaties gefinancierd door woningwetleningen van gemeenten. In 1995 is dit financieringssysteem gewijzigd en zijn alle woningwetleningen bij gemeenten door de woningcorporaties afgelost. De woningcorporaties verwerven hun leningen sindsdien zelf direct op de kapitaalmarkt’’, legt het CBS uit.
Geld uitgeleend
Overigens hebben de decentrale overheden zelf ook geld uitgeleend of bijvoorbeeld in kas. In totaal komt dat neer op een gezamenlijk bedrag van 55 miljard euro.
Maar nee, er moeten prestige objecten komen, ambities (bah: blijkt in de praktijk van alle dag toch teveel een gewoon ordinair vies woord te zijn), ambities moeten ingevuld worden- en allerlei andere zaken waar de burgers in wezen eigenlijk niets mee opschieten, dat zelfs brutaal genoeg onder motto's zoals: "dat is toch leuk voor de mensen". Hoe haal je het in je hoofd om dat te denken ? Hoe ver zing je je dan los van steeds meer burgers die inmiddels het dubbeltje drie keer om moeten draaien om nog rond te komen ?
Hou daar eens mee op en het zal een stukje beter gaan.
Flipper