Advertentie
financiën / Nieuws

Lagere overheden hebben 70 miljard schuld

De decentrale overheden hebben een schuld van 70 miljard euro. Dat is 40 procent meer dan in 2006 en het tekort blijft oplopen.

05 juli 2013

De schuld van de decentrale overheid loopt op. Gemeenten, provincies, waterschappen stonden in het eerste kwartaal van dit jaar samen meer dan 70 miljard euro in het rood, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

40 procent meer schulden

In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de totale schuld van deze overheden 50,3 miljard euro, nu is dat 70,5 miljard euro. Dat betekent dat in 7 jaar tijd de schulden met 40 procent zijn gestegen. Volgens het CBS hebben de decentrale overheden sinds 2001 ,,jaarlijks een tekort op hun lopende en kapitaalrekening’’. Dat houdt in dat er meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt, waardoor de schulden stijgen. ,, Dit is vooral het gevolg van de crisis en daarmee samenhangende bezuinigingen’’, aldus het CBS.
 
Gemeenschappelijke regelingen 

Gemeenten hebben inmiddels gezamenlijk ruim 52 miljard euro schuld, provincies bijna 6 miljard, waterschappen bijna 7,5 miljard en de zogenoemde gemeenschappelijke regelingen ruim 5 miljard. De gemeenschappelijke regelingen zijn overigens samenwerkingsverbanden tussen voornamelijk gemeenten, zoals Drechtsteden en Holland Rijnland. Ze werken samen op bijvoorbeeld het gebied van afvalverwerking en openbaar vervoer.
 
Geen record 

De schuld van 70 miljard euro is overigens geen absoluut record. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw schommelde de schuld van de decentrale overheden regelmatig tussen de 70 en 80 miljard euro. Die schuld was toen zo hoog omdat gemeenten geld leenden bij het Rijk, om zo woningcorporaties te financieren.
 
Woningwetleningen afgelost 

,,Tot het midden van de negentiger jaren van de vorige eeuw werden de woningcorporaties gefinancierd door woningwetleningen van gemeenten. In 1995 is dit financieringssysteem gewijzigd en zijn alle woningwetleningen bij gemeenten door de woningcorporaties afgelost. De woningcorporaties verwerven hun leningen sindsdien zelf direct op de kapitaalmarkt’’, legt het CBS uit.
 
Geld uitgeleend 

Overigens hebben de decentrale overheden zelf ook geld uitgeleend of bijvoorbeeld in kas. In totaal komt dat neer op een gezamenlijk bedrag van 55 miljard euro.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Als gemeenten e.d. nu eerst eens begonnen met alleen maar geld uit te geven voor de allernoodzakelijkste kosten ? Dan waren we al een stapje dichterbij.



Maar nee, er moeten prestige objecten komen, ambities (bah: blijkt in de praktijk van alle dag toch teveel een gewoon ordinair vies woord te zijn), ambities moeten ingevuld worden- en allerlei andere zaken waar de burgers in wezen eigenlijk niets mee opschieten, dat zelfs brutaal genoeg onder motto's zoals: "dat is toch leuk voor de mensen". Hoe haal je het in je hoofd om dat te denken ? Hoe ver zing je je dan los van steeds meer burgers die inmiddels het dubbeltje drie keer om moeten draaien om nog rond te komen ?



Hou daar eens mee op en het zal een stukje beter gaan.

Flipper
gerrie
Gewoon met zijn alle langer gaan werken voor minder geld, dan is de crisis zo opgelost. Geen flapdrol die dat in Den haag durft te zeggen. Kost zeker stemmen maar het is wel de waarheid.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Gemeente Hoogeveen, provincie Drenthe. Daar gaan we weer !. Het opkopen van landbouwgronden, en deze laten verpauperen. Vele burgers waren er op tegen. Het is inderdaad het belijd ,machtsmisbruik van de Overheid!. Een ander belijd !. De bestuurders elite die verantwoordelijk zijn ,moeten prive aangepakt worden.

Woningen die leeg staan en op hun fundering verrotten. Wat maakt het uit, de bevolking betaald wel . Het is een schrikbarend wanbeleid !. Miljoenen die opgeslurpt worden door de corrupte bestuurders elite. De waarheid achter gesloten deuren !. Zo gaat dat in Drenthe,( Gemeente Hoogeveen , daar waar de corruptie aan de macht is !. Hun medemens geen donder in tel heeft !. Zij die zich voordoen als christenen , maar in werkelijkheid een groot gevaar zijn voor de samenleving. Zondag's naar de kerk, lieve heer vergeef ons onze zonden. Op maandag gaan ze op de zelfde voet verder, op naar de volgende zondag.!. Hier bij de buren om de hoek ,worden ze ook wel draaideur criminelen genoemd !. T'ja zo gaat dat,als je op deze wijze de bevolking ten gronde richt !.

We zouden er bijna in geloven !. Vriendelijke groet, klokkenluider corruptie en misbruik praktijken Hoogeveen ,Drenthe. Henri Okken.
Paul / projectleider
Zeg niet zoveel. Waarom zijn decentrale overheden meer geld gaan lenen?



Komt het omdat geld leen goedkoper is. Toevallig grotere investeringen of....
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Niks bijzonders. Op zichzelf niet onlogisch met een Overheid die nog steeds veel te veel geld uitgeeft en helemaal niet bezuinigt, maar slechts ombuigt. Het heeft gewoon te maken met de stijgende kapitaallasten van projecten bij gemeenten.
Peter de Jong / geen
Als je het hele ambtelijke apparaat saneert, bespaar je miljarden. Van 400 gemeenten naar 200 is rationeel een logische stap. Kortom de overheid heeft het aan haarzelf te wijten dat ze niet snijdt in de bestuurlijke elite.
Janssen / Boekhouder
Zolang burgers blijven stemmen op de politieke partijen die de publieke sector hoog in het vaandel hebben staan, zal er niets veranderen.

De burger in dit land vindt het prima dat de overheid alles via wetten regelt, iedereen heeft dan het idee dat het goed komt. Waarheden en informatie die dit wereldbeeld aantasten worden door de massa genegeerd.

Burgers en zelfs politieke partijen geven de overheid de schuld van de crisis, maar direct daarna vinden zij ook dat de overheid de crisis moet oplossen.

De overheidsschulden groeien, dat komt omdat de overheid groeit. En die blijft groeien, met medewerking van U, de kiezer.
Advertentie