Advertentie
financiën / Nieuws

Lokaal bestuur wil broekriem best aanhalen

Gemeentebestuurders zijn in deze tijden van crisis best bereid de broekriem stevig aan te halen. Ze snappen dat er op alle fronten bezuinigd moet worden.

21 september 2011
Gemeentebestuurders zijn in deze tijden van crisis best bereid de broekriem stevig aan te halen. Ze snappen dat er op alle fronten bezuinigd moet worden en erkennen dat dit ook kan. Minder blij zijn ze met het feit dat ze in dit proces amper inspraak hebben. Ze voelen zich ‘filiaalhouders van Den Haag die maar moeten uitvoeren wat wordt opgelegd’.

Gevolgen
Dat was de overheersende stemming tijdens het Prinsjesdag van Binnenlands Bestuur gisteravond in de Amsterdamse Balie. Burgemeesters en wethouders discussieerden daar over de gevolgen van de Miljoenennota voor het lokaal bestuur.

Niet dicteren
Michiel van Wessem, VVD-wethouder in Arnhem: ‘De perceptie bij het Rijk is nog steeds dat gemeenten wel tegen de bezuinigingen zullen zijn. Maar niemand hier vanavond heeft dat gezegd. Iedereen hier erkent dat er iets moet gebeuren. Maar ze zeggen ook: Rijk, ga in gesprek, dicteer het allemaal niet!’.

Winkeljongens

De bestuurders zien er tegen op om hun burgers uit te leggen wat ze zelf niet hebben bedacht. ‘We moeten één op één doen wat ons wordt opgedragen, maar onze wethouders worden daar op straat over aangesproken. Wij zijn de winkeljongens die het allemaal mogen uitleggen wat elders is beslist’, zo verwoordde burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) het onbehagen.

‘De mensen die hard worden getroffen staan vervolgens wél bij mij op de stoep’, voorspelde SP-wethouder Jan Burger (Wijk bij Duurstede).

Schade

‘Het Rijk trekt de handen er van af, wij mogen het allemaal gaan doen, en daarmee wordt veel meer schade aangericht dan nodig is’, stelde de Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels.

Leuk maken

Gemeenten hebben er moeite mee dat ze amper eigen speelruimte hebben om de noodzakelijke kosten te besparen. Burgemeester Hoes: ‘Als Den Haag ons nou eens een beetje vrijheid zou laten, dan kunnen we het zelf nog een beetje leuk maken. Maar ruimte voor eigen beleid is er niet’.

Een uitgebreider verslag van de debatavond vrijdag in Binnenlands Bestuur.

Bekijk hier BB- interviews met G4-bestuurders

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Jarenlang is er veel geld over de balk gegooid voor allerlei rare onderzoekjes, rapportjes, overlegjes en vage regelgeving. Er wordt totaal niks meer gedaan bij veel overheden. Alleen nog naar een computerschermpje kijken en vrije dagen tellen. De handen blijven lekker in de mouwen.Hier moet direct een eind aan komen. Buiten met de burger communiceren en de handen uit de mouwen steken.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het zal iedereen duidelijk zijn dat er maar één Overheidslichaam (het Rijk) de hoofdlijnen voor het (bezuinigngs)beleid kan bepalen. De inspraak/besluitvorming verloopt via de 1e/2e Kamer en bij de uitvoering via VNG. Wat gemeenten willen is meebepalen wat er op inhoud moet gebeuren. Dat kan natuurlijk niet, want dan komt er met zoveel 'kakelende kippen' van bezuinigen niets terecht. Gemeenten worden hier overigens niet anders behandeld dan dat zijzelf hun burgers bij bezuinigingsplannen behandelen. Het is zo klaar als een klontje dat het - ook in een democratische samenleving - niet of nauwelijks anders kan. Gemeentebesturen kunnen daarom maar beter wat minder hoog van de toren blazen.
Advertentie